Zadarski sjemeništarci započeli novu školsku godinu u Zagrebačkom sjemeništu na Šalati

Zadarski sjemeništarci započeli novu školsku godinu u Zagrebačkom sjemeništu na Šalati

Sjemenište bogatije za nove članove iz Zadra i Mostara

Konac mjeseca kolovoza i početak mjeseca rujna svake su godine u znaku da se šalatski brijeg iznova budi jer na njega, nakon dvomjesečne ljetne stanke, počinju pristizati kandidati za duhovna zvanja iz različitih nad/biskupija Hrvatske te Bosne i Hercegovine započinjući ili pak nastavljajući svoj srednjoškolski hod u ovoj drevnoj ustanovi koja brine za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata u dobi od 13 do 18 godine života.

 

 

 

 

Nakon par radnih dana u šalatskom sjemeništu u kojima su sjemeništarci i odgojitelji kroz druženja i radne akcije pripremali šalatski brijeg za novu sjemenišnu i školsku godinu, u petak 01. rujna ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu postalo je bogatije za šest novih sjemeništaraca, a dobrodošlicu su im iskazali sjemenišni odgojitelji preč. Matija Pavlaković i vlč. Luka Premelč u zajedništvu s duktorima Mislavom Palićem i Mihaelom Risekom te ostalim sjemeništarcima.

Novopridošli sjemeništarci su: Matia Bajrić, Nikola Bilonić, Mihael Bučić, Antonio Matković, Jerko Soldo i Adrian Ukalović. Trojica od njih kandidati su Zadarske nadbiskupije, a po jedan je kandidat za Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Sisačku i Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Poslije smještaja i okrjepe uslijedila je zajednička sveta misa u privremenom molitvenom prostoru svečane dvorane Sjemeništa koju je predvodio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem i rektorom Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ iz Zadra don mr. Antom Dražinom. Po završetku misnog slavlja uslijedila je zajednička večera svih šalatskih sjemeništaraca sa pristiglim obiteljima novih, a večeri se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak. Potom je održan tradicionalni roditeljski sastanak za roditelje „prvaša“ kojeg su moderirali rektor Sjemeništa i ravnateljica Gimnazije, dok je duhovnik vlč. Premelč imao susret sa samim sjemeništarcima predstavljajući im duhovni program i život u Sjemeništu.

Tijekom subote novi sjemeništarci upoznali su se sa sjemenišnim prostorijama, pravilnikom života u Sjemeništu, sjemenišnim i školskim obvezama, a u zajedništvu sa rektorom sjemeništa i generalnim duktorom pohodili su Karlovac i Krašić upoznavajući duhovne posebnosti ovih dvaju svetišta u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

U nedjelju, 04. rujna, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u zagrebačke Remete gdje su animirali svojom pjesmom i posluživanjem oko oltara poldanje misno slavlje. Naime, svake godine pred početak nove školske i vjeronaučne godine sjemenišna zajednica tradicionalno hodočasti u zagrebačko marijansko svetište u Remetama kako bi se utekla pod zaštitu Onoj koju pobožni narod štuje kao „Vrata nebeska“ – da nam uvijek bude vrata u život dok smo u ovom svijetu te da nikada ne kročimo nogom preko onoga praga na kojem vrata nije Ona sa svojim Sinom.

Svečano koncelebrirano misno slavlje s početkom u 10.30 sati na prostoru crkve na otvorenom u Remetama ili tzv. „Šatoru sastanka“, gdje se zbog obnove crkve nakon dvaju potresa iz 2020. godine trenutno odvija bogoslužje, predslavio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U koncelebraciji su, uz domaćeg župnika o. Zlatka Pletikosića i duhovnika Sjemeništa vlč. Luku Premelča, sudjelovali i braća karmelićani.

U večernjim satima istoga dana, nakon upriličene svečane pjevane večernje molitve Časoslova naroda Božjega, po već uhodanoj tradiciji, održan je i plenum za početak nove sjemenišne godine kojim je predsjedao rektor Sjemeništa.

U samom uvodu pozdravio je sve sjemeništarce, napose novopridošle, iznoseći plan rada za period do zimskih praznika i božićnih blagdana. Posebno je izrazio radost što se šalatskom sjemeništu pridružilo Nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“ iz Zadra sa četvoricom svojih kandidata iz Zadarske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske biskupije. Rektor je, nadalje, potaknuo sjemeništarce na maksimalno zalaganje u školama koje pohađaju; iznio je promjene u brojnom stanju sjemeništaraca s obzirom na protekle mjesece, a rezimirajući dane priprema zahvalio je svima na trudu i angažmanu kojeg su utkali za stvaranje još ugodnije klime za život na šalatskom brijegu. Kao i svake godine, naglasak je stavljen i na trojicu maturanata koji iduće godine zaključuju svoje srednjoškolsko obrazovanje, a posebna radost bila je i službeno predstavljanje novih „prvaša“ čitavoj zajednici.

Zajednica Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu tako će u novoj školskoj i sjemenišnoj godini imati 15 članova, nešto više nego prošle godine, i to: 3 prvaša, 6 drugaša, 3 trećaša te 3 maturanta – po nad/biskupijama: ZG-6; DJ/OS-2; ZD-3; SK-2; BJ/KŽ-1 i MD-1. Uz njih, zajednicu i nadalje čine dvojica odgojitelja te 5 članova pomoćnog osoblja.

Na kraju plenuma, a prije završnog blagoslova i molitve, preč. Rektor čestitao je sjemeništarcima koji su tijekom ljetnih praznika slavili svoje rođendane, a potom je svima zaželio mnogo uspjeha na duhovnom i intelektualnom planu u ovom, prvom poluvremenu, nove školske i sjemenišne godine.

 

 

Izvor: sjemeniste.hr