Kolonije bogoslova Zadarske nadbiskupije

Kolonije bogoslova Zadarske nadbiskupije

Kolonije bogoslova Zadarske nadbiskupije, ljetni susret koji se svake godine održava prije početka nove akademske godine, održan je od srijede, 20. do subote, 23. rujna u Zadarskoj nadbiskupiji.

Taj je susret prilika bogoslovima da se okupe i jačaju u svom zajedništvu, podijele iskustva i međusobno bolje upoznaju, jer nisu svi u istoj kući formacije. Prilika je to i da se osobno susretnu s nadbiskupom i zajedničkim pohodima upoznaju neki dio Nadbiskupije.

Na ovogodišnjem susretu, šestorica bogoslova, od kojih će trojica biti zaređeni za đakona u studenom, bili su smješteni u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’, odakle su išli u pohod župama. Uz zajedničku molitvu Časoslova, svaki dan bogoslovi su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Ante Dražina, povjerenik za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije kojem je povjerena i skrb o bogoslovima.

Prvog i zadnjeg dana susreta misa je slavljena u sjemenišnoj kapeli, a drugog dana u kapelici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

 

 

U petak, 22. rujna, bogoslovi su sudjelovali u misnom slavlju u kapeli zadarskog nadbiskupa u Nadbiskupskom domu koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je ohrabrio bogoslove u razvoju njihovog zvanja. Nakon mise bila je mogućnost za osobni razgovor bogoslova s nadbiskupom Zgrablićem.

U odgovoru na poticaj pape Franje za potrebom odlaska na periferije, bogoslovi su s povjerenikom Dražinom pohodili podvelebitske župe Starigrad – Paklenicu, Seline i Tribanj – Krušćicu, gdje im je domaćin bio župnik don Tomislav Končurat. Bogoslovi su posjetili i Nacionalni park Paklenica i mjesto Marija Magdalena, zadnje mjesto uz Jadransku magistralu na granici Zadarske nadbiskupije i Gospićko – senjske biskupije, gdje se nalazi i crkvica sv. Marije Magdalene.

 

 

Bogoslovi su pohodili i župe u Bukovici gdje im je domaćin bio mladomisnik don Mladen Protić koji je prošle godine bio sudionik kolonija, a sada je župnik. Običaj je da bogoslovi posjete kolegu kojem je kao najmlađem župniku dodijeljena župa. Bogoslovi su posjetili i župu Benkovac gdje ih je dočekao župnik don Anđelko Buljat, zatim župe Popovići, Rodaljice i Korlat čiji je župnik Protić.

U petak, 22. rujna, bogoslovi su posjetili župu sv. Kuzme i Damjana u Slivnici gdje im je domaćin bio župnik don Luka Šustić. Misu u župnoj crkvi predslavio je rektor Dražina, a potom ih je don Luka upoznao s tom župom i priredio im večeru u zajedništvu sa župnim suradnicima.

Smisao kolonija je i da bogoslovi, odlazeći u župe, vide određene sredine kao mjesto budućeg poslanja, da upoznaju župnike i oni bogoslove. „Najljepše je svjedočanstvo župnika o životu i radu svećenika, to je poticaj i bogoslovima da ustraju i idu dalje. Tom prigodom bogoslovi susretnu i suradnike župnika. Župnici i bogoslovi svojim životom u službi su promicanja zvanja i najbolji promicatelji duhovnog poziva kojeg su odlučili ostvarivati u svom životu“ rekao je povjerenik Dražina.

Ines Grbić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Bogoslovi Zadarske nadbiskupije