Godišnje duhovne vježbe u Iloku

Godišnje duhovne vježbe u Iloku

Godišnje duhovne vježbe u Iloku

U razdoblju od 10. do 13. ožujka 2022. godine bili smo na duhovnim vježbama u franjevačkom samostanu sv. Ivana Kapistrana u Iloku. Duhovne vježbe vodio je povjerenik za duhovna zvanja đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. dr. Ilija Dogan.

Uoči duhovnih vježbi, 10. ožujka uputili smo se prema Đakovu gdje smo zajedno s bogoslovima iz Bogoslovnog sjemeništa Đakovo slavili svetu misu. Nakon svete mise pridružili smo se bogoslovnoj zajednici na večeri. Nastavili smo svoj put prema Iloku, najistočnijem gradu u Hrvatskoj. Počevši s doručkom, prepustili smo se tišini duhovnih vježbi i započeli svoje razmišljanje vođeni riječima svetoga Bede Časnog koji je opisujući poziv svetog Mateja napisao: „Isus ugleda carinika, pogleda ga, smilova mu se i sebi izabra, te mu reče: slijedi me“.

U sklopu duhovnih vježbi, razmišljajući o ljudskoj patnji, a moleći za mir i sve one koji trpe, napose za braću i sestre u Ukrajini, posjetili smo hrvatski simbol patnje i stradanja, grad Vukovar.

Pri završetku duhovnih vježbi zaustavili smo se u Osijeku gdje smo u osječkoj konkatedrali i Župi sv. Petra i Pavla slavili svetu misu. Poslije svete mise posjetili smo Vikarijat u Osijeku gdje smo se, zahvaljujući gostoprimstvu voditelja vlč. Ilije Dogana, okrijepili ručkom. Zahvalni Bogu za predivno iskustvo uputili smo se prema Zadru.

Odgovori