Kronika 2016./17.

 

3.9. – SUBOTA

Dana 03.09.2016. – subota,  radosno i znatiželjno smo se ponovno okupili u sjemeništu gdje su nas dočekali odgojitelji: don Ante Dražina, rektor i don Stanislaw Wielinski, duhovnik.  U novu školsku godinu 2016./2017. Krenuli smo sastankom roditelja, sv. Misom koju je predvodio rektor don Ante Dražina u našoj kapelici te naravno zajedničkim ručkom u „velikoj blagovaonici“. Pozdravili smo se s roditeljima i otišli u „svečanu dvoranu“ gdje smo imali konferenciju s odgojiteljima. Dan je završio molitvom svete krunice BDM u kućnoj kapelici, a za to vrijeme bila je prigoda za sakrament Ispovijedi kod našeg duhovnika don Stanislawa i kod umirovljenih svećenika koji su uvijek spremni pomoći  – don Šime Kevrića i don Jerka Gregov.

 

4.9. – NEDJELJA(23. kroz godinu)

Dan smo započeli svečanom jutarnjom iz časoslova i sv. Misom u kapelici koju je predvodio o. Rektor don Ante Dražina. Uslijedio je ručak, a onda „desert dana“ na koji je „pozvao“ o. Duhovnik don Stanislaw – kupanje.

Ovaj dan bio je poseban i po još jednom važnom događaju, a to je kanonizacija bl. Majke Terezije iz Calcute. Taj veliki događaj za cijelu Crkvu pratili smo uživo – prijenosom Laudato televizije, iz Rima.

 

 

5.9. – PONEDJELJAK

Svanuo je i prvi dan nastave kojeg smo započeli sv. Misom i zazivom Duha Svetog u katedrali sv. Stošije. Misno slavlje predvodio je ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. don Ante Sorić, a koncelebrirali su o. Rektor don Ante Dražina, o. Duhovnik don Stanislaw Wielinski, te župnik katedrale don Josip Radoica Pinčić.

 

8.9. – ČETVRTAK

Mala Gospa na Belafuži

Na blagdan Male Gospe  pohodili smo župu Gospe Maslinske na Belafuži. Tamošnji župnik, don  Dario Tičić, naš je pohod najavio još prethodne nedjelje zamolivši župljane za dobrotvorni prilog za naš novi kombi. Kao domaćin župe, ovogodišnji prvaš  Ivan Santini, zajedno sa ceremonijarom Zvonimirom Rezom značajno je pomogao u vođenju svečane liturgije. Svetu Misu predvodio je naš rektor don Ante Dražina, a koncelebrirao je i župnik. Nakon Svete Mise uslijedila je svečana procesija sa slikom Gospe Maslinske. Poslije procesije, župnik nas je počastio večerom u župnoj kući.

 

10.9.-SUBOTA

Dana 10. rujna 2016. god., mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski,  predvodio je svetu Misu u sjemenišnoj kapeli. Duhovnik don Stanislav Wielinski, rektor  don Ante Dražina i don Marin Batur, svećenik na studiju u Rimu, kao i nadbiskupov tajnik don Roland Jelić su koncelebrirali. Marko Brzović i Mario Glasnović su ministrirali. U propovijedi je O. Nadbiskup  istaknuo da mi mladi ljudi, na kojima Svijet ostaje, gradimo kuće na čvrstim temeljima, da u životu budemo odlučni i pazimo na donošenje svojih odluka jer ako sagradimo kuće na pijesku, kad navale prve bujice srušiti će kuću i biti će to ruševina velika. Poslije mise nadbiskup nam se pridružio i na svečanom doručku.

 

 

11.9. – NEDJELJA (24. kroz godinu)

U nedjelju ujutro nakon molitve i doručka krenuli smo prema Diklu. Tamo nas je ugodno dočekao župnik don Petar Palowski. Sv. Misa je započela kao i obično u 10:30 sati.    Na Misi su sudjelovali svi sjemeništarci s rektorom. Po povratku smo svratili do župnog ureda gdje nas je župnik pozvao na sok i kolače.

 

15.9.2016. – GOSPA ŽALOSNA

Dana 15.9.2016. smo prisustvovali sv. Misi kod benediktinki u crkvi sv. Marije na dan Gospe Žalosne koju je predvodio  don  Damir Šehić. Nakon bogoslužja bili smo pozvani na večernje druženje.

 

18.09. XV. NEDJELJA KROZ GODINU

U nedjelju 18.  rujna uputili smo se na župu Bezgrešnog začeća BDM-Puntamika zajedno sa svojim odgojiteljima don Antom Dražinom i don Stanislawom Wielinskim. Sv. Misu je predvodio župnik don Igor Ikić,  dok je rektor koncelebrirao, a dvojica sjemeništaraca ministrirala. O. Duhovnik slavio je sv. Misu u svojoj župi Crno. Ostali sjemeništarci su pjevali i svirali. Nakon Mise otišli smo u kratku šetnju.

 

28.9.- SRIJEDA

Dana 28.9.2016. godine bili smo na predstavljanju knjige o Ljubi Stipišiću Delmati u kazalištu lutaka Zadar. Naučili smo o njegovom životu i njegovoj ljubavi prema Dalmaciji i dalmatinskim pjesmama. Sve u svemu bilo je lijepo i veoma poučno uz mnoštvo govora, recitacija i pjesama.

4.10. SV. FRANJO ASIŠKI

U utorak 4. listopada prisustvovali smo na večernjoj misi povodom blagdana sv. Franje u samostanu sv. Frane. Većina sjemeništaraca je sudjelovala u asistenciji i tako uveličali misno slavlje. Misu je predvodio provincijal fra. Andrija. Nakon mise ostali smo na kratkoj lutkarskoj predstavi o životu sv. Franje. Sv. Franjo moli za Krunu i  Ivana.

07.10.  – SVEČANA VEČERNJA UOČI SV. ŠIME

Dana 07.10. slavili smo u zajedništvu sa zadarskim pukom i hodočasnicima svečanu večernju (časoslov) koju je predvodio mons. Želimir Puljić. Naša sjemenišna zajednica aktivno je sudjelovala pjevanjem i ministriranjem, te smo tako dan završili molitvom i šetnjom. Sveti Šime, moli za nas!

08.10. – SV. ŠIME

Na blagdan sv.Šime(Šimun)  grupa sjemeništaraca maturanata  se uputila na misu u 11 sati.Svečano večernje slavlje u crkvi sv.Šimuna predvodio je zadarski nadbiskup mons.Želimir Puljić. U crkvi gdje počivaju  sveti zemni ostaci Sv.Šimuna, hrvatski narod tijekom prošlih sedam stoljeća dolazi izraziti poštovanje i zahvalnost za sve dobro što je sv. Šime učinio za nas. Burna prošlost Zadra i njegovih stanovnika kroz sedam stoljeća nerazdvojivo je vezana uz štovanje tog proroka“ rekao je mons. Puljić. Mons. Puljić je uvodno pozdravio sudjelovanje kanonika Stolnog kaptola sv. Stošije i dr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije kojeg je mons. Puljić zaredio za svećenika, a u Zadru sudjeluje na kongresu povjesničara na zadarskom sveučilištu. Nadbiskup Puljić je rekao da je Zadar obilježen dominikanskom prisutnošću i po utemeljenju prvog sveučilišta u Hrvatskoj koje je kao dominikansko u 14. st. nastalo u Zadru.Mi sjemeništarci smo sudjelovali također u asistenciji ,čitali, pjevali i molili zagovor Sv.Šime.Sv Šime moli za nas!

 

09.10. – 18. NEDJELJA KROZ GODINU

Iako smo redovito na slavljima u katedrali sv. Stošije, došlo je vrijeme da u njoj budemo i na župnoj nedjeljnoj sv. Misi.

 

16.10. – 19. NEDJELJA KROZ GODINU

U nedjelju 16.10.2016. mi sjemeništarci smo se uputili u crkvu sv. Mihovila na svetu Misu. Misu je predvodio rektor don Ante Dražina. Ministranti su bili Kristijan Pajdaković i Stipe Gabrić.

 

23.10. – 30. NEDJELJA KROZ GODINU

sjemeništarci zadarskog sjemeništa krenuli su putem župe Stanovi. Dočekani župnikom don Tomislavom Sikirićem uputili su se prema crkvi. Neki su ministrirali neki pjevali i svirali te tako uvećali misno slavlje. Otac rektor je predvodio sv. Misu i propovijedao. Posebno se osvrnuo na citat iz Evanđelja po Luki:“Jer tko se uzvisi, bit će ponižen, a tko se ponizi bit će uzvišen“. Tako prođe rana Misa. Na pučkoj Misi sjemeništarci su pjevali sa zborom župe Stanovi.

Poslije sv. Misa župnik nas je pozvao u župni stan i počastio pozamašnim ručkom. Nakon deserta uslijedile su minute smijeha. Oko 15:00 sati sjemeništarci su se vratili u sjemenište.

 

26.10. – SV. DIMITRIJE

26.10.2016 godine na dan sv. Dimitrija u istoimenoj crkvi održana je misa povodom početka nove akademske godine koju je predvodio msgr. dr. Želimir Puljić uz koncelebraciju brojnih svećenika. Misa je popraćena pjevanjem i sviranjem katedralnog zbora sv.Stošije.Nekolicina sjemeništaraca je ministrirala dok smo im se mi drugi pridružili molitvama.

02.11. – DUŠNI DAN

Na Dušni dan, 2. studenog, sjemeništarci su prisustvovali na svetoj Misi u Katedrali. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Želimir Puljić uz koncelebraciju 10-ak svećenika. U propovijedi je istaknuo potrebu za molitvom za pokojnima, ali je također potaknuo okupljene da i sami ponekad razmišljaju o smrti koja će kad-tad doći. Po završetku svete Mise, nadbiskup se s prisutnim narodom pomolio na grobovima svojih prethodnika.

 

06.11. – POSJET ŽUPI CRNO I PETRČANE

 

Dana 6. studenog 2016. god., na 32. Nedjelju kroz godinu, naša sjemenišna zajednica posjetila je župu Petrčane. Tamo smo slavili svetu Misu koju je predvodio naš rektor don Ante Dražina. Sveto misno slavlje uzveličali smo ministriranjem i pjevanjem (koje je rezultat naših proba koje imamo svaki tjedan uz profesora Ivicu). Zahvalni dragom Gospodinu na ovom pastoralnom-evangelizacijskom djelovanju vratili smo se u naše sjemenište gdje smo proveli ostatak dana po dnevnom redu kao i obično.

Istog dana dio sjemeništarca s duhovnikom  posjetio je župu Crno gdje su animirali pjevanje i čitali liturgijska čitanja. Čitanja su čitali Ivan Martić i Krunoslav Grebenar. Duhovnik don Stanislaw predvodio je euharistijsko slavlje. Nakon sv. Mise  posjetili su starački dom. Tu je duhovnik podijelio sv. Pričest svim bolesnicima. Nakon posjeta uputili smo se natrag u sjemenište.

 

12.11. – BERBA MASLINA

U subotu 12.11.2016. u jutarnjim satima uputili smo se u berbu maslina u Raštane Donje. Naime, župnik župe Gorica-Raštane don Darko Marušić, poklonio je sjemeništu masline pa ih je trebalo pobrati. Većina od nas se prvi put susrela s berbom maslina, no za sve postoji prvi put. Kroz pjesmu i šalu smo brali stablo po stablo i u kratkom roku smo sve obrali. Naposljetku, masline smo odvezli u Biograd da se napravi ulje. Jedni su otišli u Biograd, dok su se drugi uputili prema Gorici i počeli pripremiti roštilj za ručak. Poslije ručka smo se naravno odmorili te se uputili na igralište i odigrali nogometnu utakmicu protiv mladih Goričana. Jedan dio utakmice smo brojili golove dok smo se drugi samo zezali. Nakon svega toga smo se uputili u Zadar s novim iskustvom o branju maslina i naravno s 20 l maslinovog ulja.

 

12.11. – SUDJELOVANJE U REDOVITOM PASTORALU ŽUPE CRNO
Nekolicina nas sjemeništaraca, nakon branja maslina uputila se u župu Crno gdje smo s duhovnikom don Stanislawom Wielinskim, koji je ujedno i ondje i župnik, sudjelovali na sv. Misi i euharistijskom klanjanju. Uz ministriranje sudjelovali smo i čitajući liturgijska čitanja i animirajući klanjanje pjesmom.


13.11. – 33. NKG – POSJET ŽUPI BOKANJAC
Ovu 33. nedjelju kroz crkvenu godinu proveli smo u župi svetog Pavla na Bokanjcu. Mi smo zajedno sa svojim rektorom sudjelovali na svetoj Misi: sviranjem, pjevanjem i čitanjem. Otac rektor je predvodio sv. Misu i dijelom u propovjedi rastumačio sjemenišni život. Župnik nam se zahvalio i rekao nam neke smiješne, ali istinite situacije u sjemeništu i potakao župljane da mole za nas i buduća svećenička zvanja. Na odlasku uz zahvale župljana krenuli smo nazad u sjemenište.

 

13.11. – SUDJELOVANJE NA NEDJELJNJOJ SV. MISI U ŽUPI CRNO

Grupa sjemeništaraca zadarskog sjemeništa uputila sa u župu Crno, sa duhovnikom sjemeništa koji je ujedno i župnik već navedene župe. Sjemeništarci su pjevali i čitali na sv. Misi te tako uveličali slavlje. Nakon sv. Mise krenuli su prema staračkom domu. Ondje su zapjevali ta uljepšali nedjeljno popodne staricama i starcima staračkog doma.

 

18.11. – ŠKABRNJA

 

Dana 18. studenoga 2016. sjećamo se žrtava Škabrnje i Vukovara. Tim povodom na 25. obljetnicu sjećanja na te tužne događaje odabrani učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru, profesor Ratko Rušev i časna sestra Viktorija Gadža zajedno sa rektorom don Antom Dražinom i nekolicinom nas sjemeništaraca zadarskog sjemeništa krenuli su prema Škabrnji. Svi smo prisustvovali na sv. Misi među mnogobrojnim vjernicima i braniteljima Domovinskog rata. Sv. Misi su prisustvovala i tri biskupa: mons. Želimir Puljić, mons. Tomislav Rogić i mons. Slobodan Štambuk. Biskup Slobodan Štambuk održao je poučnu propovijed. Mi smo pridonijeli ovom Misnom slavlju svojim ministriranjem i pomoći. Sa mislima na poginule branitelje i domoljube krenuli smo prema Zadru.

 

20.11. – ZATVARANJE VRATA MILOSTĐA

U nedjelju 20.studenog na svetkovinu Krista Kralja u Zadarskoj katedrali msgr. Želimir Puljić svečano je zatvorio Godinu Milosrđa. Svečanim zatvaranjem vrata prvostolnice poslije svete Mise završila je crkvena godina i započela nova. U nadbiskupovoj homiliji temeljna je poruka bila kako iako je godina završila ne smijemo biti zatvoreni za pomaganje svima i biti poput obitelji. Uz brojno svećenstvo i puk ovaj događaj je popraćen dostojno dok smo mi sjemeništarci pomogli asistirajući u procesiji i nadbiskupu.

 

21.11. – GOSPA OD ZDRAVLJA

Prisustvovali smo na svečanoj svetoj Misi koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić na blagdan Gospe od Zdravlja.  Sveta misa je bila svečana i mistična kako je istaknuo i sam zadarski nadbiskup na kraju mise. Gospa od Zdravlja se časti jer prije 264 godine dana 12. rujna 1752. izbio je požar u Arsenalu, skladištu baruta koji se čuvao za mletačke ratne brodove. Nastala je panika u gradu jer je postojala opasnost da se cijeli Poluotok digne u zrak. Stanovništvo je u strahu i očaju zazivalo Gospu od Zdravlja. Na zagovor Gospe, vatra se sama ugasila.

 

24.-25.11. – SV. KRŠEVANA
Mi sjemeništarci sudjelovali smo, kako pjevanjem tako i ministriranjem na večernjoj Sv. Krševana uoči dana grada Zadra. Nakon večernje, vratili smo se na večeru u naše sjemenište. Na sam blagdan sv. Krševana sudjelovali smo na sv. misi u Katedrali sv. Stošije.

 

DOŠAŠĆE

Kroz cijelo vrijeme došašća zajedno smo sa svojim Rektorom aktivno sudjelovali na jutarnjim  misama zornicama u katedrali sv. Stošije, dok je Duhovnik sv. Mise zornice slavio u svojoj župi Crno.

 

03.12. – ODLAZAK NA ĐAKONSKO REĐENJE

Gospićko-senjski sjemeništarci ovaj vikend zaputili su se u župu Cvitović, (okolica grada Slunja) na đakonsko ređenje vlč. Pere Jurčevića, bogoslova gospićko-senjske biskupije. Zareditelj je bio novi biskup mons. Zdenko Križić.

 

5.12. – POSJET ŽUPI SV. PETRA NA PLOČI

U nedjelju 5.12.2016. posjetili smo župu sv. Petra. U župi nas je radosno dočekao župnik don Zdenko Dundović. Sviranjem, pjevanjem te ministriranjem animirali smo sv. Misu koju je predvodio naš rektor don Ante Dražina.

 

07.12.2016. – SVEČANA AKADEMIJA – PREDSTAVA „NADBISKUP PETAR ČULE“

Dan uoči Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u velikoj dvorani našeg sjemeništa, u čast naše nebeske zaštitnice Blažene Djevice Marije Bezgrješne, izveli smo predstavu pod nazivom „Nadbiskup Petar Čule“. Glavni lik bio je mostarski biskup Petar Čule, koji je mnogo u životu prepatio, a velik iz svega izišao. U predstavi smo svi sudjelovali. Nakon predstave završnu je riječ održao rektor don Ante Dražina. Naravno, kao i uvijek slijedio je skromni domjenak. U toj prilici svi su se mogli družiti i izmijeniti iskustva te uživati uz malo pjesme.

 

08.12.2016. – BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM – DAN SJEMENIŠTA

Na sam dan Bezgrešnog začeća BDM nismo išli u školu, već su prisustvovali svetoj Misi u sjemenišnoj kapelici. Istu je predslavio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski. U svojoj veličanstvenoj propovijedi predstavio je razmišljanje svetog Tome od padu anđela. Možda je Bog stavio sliku Žene s Djetetom, te naredio anđelima da se poklone. Neki od njih, predvođeni najmudrijim Luciferom nisu htjeli, stoga su strovaljeni u vječni ponor nakon samo jednog ispita. Mi ljudi imamo mnogo ispita i nakon svakog pada možemo se dići, istaknuo je biskup Perić.

Navečer je mostarski biskup održao predavanje o odnosu Stepinca i Pavelića. Mons. Perić je u detalje razradio deset susreta spomenute dvojice, obrazloživši Stepinčeve razloge (spašavanje ljudi iz logora) te Pavelićeve tvrde osjećaje prema blaženiku (jednom prilikom ga je nazvao balavcem). Kao član mješovite komisije sastavljene od hrvatskih i srpskih predstavnika, objasnio je da ta komisija ne utječe na Stepinčevu kanonizaciju, već želi pomiriti hrvatske i srpske crkvene vlasti.

 

11.12.2016.- POSJET METAJNI, ZUBOVIĆIMA; KOLANU, MANDRAMA I BARBATU

Na drugu nedjelju došašća posjetili smo župu Kolan. Ondje smo sudjelovali na sv. Misama koje je predvodio o. Rektor. Prije i nakon misnih slavlja sakupljali smo razne domaće proizvode koje su nam župljani radosna srca donosili. Uistinu je lijepo vidjeti kako već tradicionalno župljani brinu o našem sjemeništu. Obećavamo im svoju zahvalnost i molitvu.

 

11.12.2016.- POSJET ŽUPI CRNO

Dana 11.12.2016. jedan dio sjemeništaraca zajedno uz duhovnika o. Stanislawa posjetili su župu Crno. Svojim pjevanjem, sviranjem i čitanjem uzveličali su sveto Misno slavlje 3. Nedjelje došašća. Ispunjeni milošću svete Euharistije i Riječi Božje krenuli su u dom za stare i nemoćne – Crno, gdje su tu radost prenijeli na starije ljude našeg društva, o. duhovnik don Stanislaw podijelio im je svetu Pričest.

 

18.12.2016.- POSJET ŽUPI PAKOŠTANE

Na poziv župnika don Jure Zubovića posjetili smo župu Pakoštane. Sv. Misu smo animirali sviranjem, čitanjem te ministriranjem. Sv. Misu predvodio je župnik don Jure, dok je rektor propovijedao. Nakon sv. Mise župljani su nas darovali plodovima svojega rada na čemu smo im od srca zahvalni. Ručkom nas je u svojoj obiteljskoj kući počastila naša profesorica Sanja Hanžek-Bačkov.

 

20.12.2016.- BOŽIĆNA PREDSTAVA

Kako je već običaj prije završetka polugodišta i pred same božićne blagdane drugaši su pripremili kratku božićnu predstavu. U posjet nam je došao i o. Nadbiskup kako bi nam čestitao nadolazeće blagdane.

 

23.12.2016.- ODLAZAK KUĆAMA

Nakon završetka nastave svi smo se uputili svojim obiteljima kako bi zajedno s njima proslavili nadolazeće blagdane.

 

15.01.2017. – SVETKOVINA SV. STOŠIJE

Na jedan od najvažnijih dana u Nadbiskupiji, na blagdan sv. Stošije, u našoj katedrali održale su se tri sv. Mise. Prvu je Misu predvodio župnik katedrale, drugu  Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a treću svetu Misu predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Na večernjoj je Misi sudjelovao puno veći broj  vjernika, ali je i bila koncelebrirana od većeg broja svećenika. Također smo i mi sudjelovali na misnim slavljima te su neki od nas i ministrirali te na taj način uzveličali sveto Misno slavlje.

19.-22.1.2017. – DUHOVNA OBNOVA ZA DRUGAŠE KLASIČNE GIMNAZIJE

U našem sjemeništu održana je duhovna obnova za drugi razred Klasične gimnazije čiji smo i mi dio. Duhovna obnova trajala je 4 dana, vodili su je animatori Kursilja iz Zagreba na čelu sa Robertom Pašarićem i vlč. Andrijom Vranom. Imali smo razmatranja i igre s aktualnim i zanimljivim temama koje su nam izlagali animatori. Bilo je lijepo i zabavno uz dobru hranu sjemenišni kuharica, uz pomoć naših animatora i najviše uz pomoć dragog Boga.

31.1.2017. – MOLITVA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA U SV. ILIJE

Posljednji dan u mjesecu u 18 sati sudjelovali smo zajedno sa svojim odgojiteljem don Antom Dražinom  na liturgiji u pravoslavnoj crkvi sv. Ilije.

Večernju liturgiju predvodili protojerej Ljubomir Crnokrak i protojerej Saša Drča na kojoj su prisustvovali dijecezanski svećenici, braća benediktinci te pravoslavni i katolički puk. Svrha večernje molitve bila je za ekumenizam tj. za jedinstvo kršćana. Nakon molitve svećenici su nas počastili kolačima i pićem.

 

01.02.2017. – ČETVRTAK – SVIJEĆNICA

U četvrtak 2. veljače sjemeništarci su crkvi sv. Šimuna u Zadru misnim slavljem proslavili blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice. Slavlje  je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj svetišta sv. Šime. Na početku sv. Mise mons. Lenkić je blagoslovio svijeće te su se svećenici i puk sa svijećama uputili u ophod oko crkve sv. Šime. Mis smo također svojim ministriranjem pokušali uzveličati ovaj prekrasan blagdan kada je Marija prikazala svoga Sina u hramu Božjem, te starac Šimun prorekao njegovo poslanje na zemlji.

 

03.02.2017. – SUBOTA – SV. BLAŽ

Na dan sv. Blaža 3. veljače imali smo sv. Misu u katedrali. Misu je predvodio župnik don Rade Pinčić, a koncelebrirao je o. Rektor. Nakon završetka Misnog slavlja imali smo obred grličanja da nas po Blažovom zagovoru Bog čuva od bolesti grla.

 

04.-05.02.2017. – PRVI SUSRET MINISTRANATA

Ovaj vikend u sjemeništu je održan prvi susret ministranata u školskoj godini 2016./2017. Na ovom susretu sudjelovali su ministranti Benkovačkog, Novigradskog i Zemuničkog dekanata, tj. ministranti župa Benkovac, Kistanje, Posedarje i Gorica.

Okupljanje ministranata započelo je u subotu 4. veljače u 10 sati. nakon što su se ministranti okupili upoznali smo ih sa sjemeništarcima i Sjemeništem. Nakon kratkog upoznavanja slijedio je susret s rektorom don Antom Dražinom koji im je pričao općenito o Sjemeništu i o njegovoj bogatoj povijesti. Nakon toga ministranti su „istražili“ Sjemenište gdje su uz smijeh i radost dočekali zasluženi ručak. Poslije ručka nekolicina sjemeništaraca i svi ministranti pošli su na igralište gdje su, podijeljeni u ekipe odigrali kratki nogometni turnir. Najveće umijeće u nogometu pokazala je ekipa Sv. Rafael, kojima ovim putem čestitamo. Poslije zabavnog nogometa, ministranti i sjemeništarci su se vratili u Sjemenište gdje se održao kviz i razgovor sa sjemeništarcima. Navečer je uslijedila sveta krunica i mogućnost svete ispovijedi. Poslije večere ministranti su zajedno s sjemeništarcima gledali film.

Novi dan smo započeli svečanom jutarnjom u sjemenišnoj kapelici. Poslije doručka ministranti su se upoznali sa Klasičnom gimnazijom koju pohađa većina sjemeništaraca. Uslijedila je šetnja gradom, koju smo završili sv. Misom u Katedrali gdje su svi ministranti zajedno s par sjemeništaraca ministrirali. Misu je predvodio župnik Katedrale don Josip Radoica Pinčić u koncelebraciji don Ante. Župnik je u svojoj propovijedi istaknuo da je vjera bez djela ništa, te da trebamo svojim ponašanjem i djelima biti na uzor drugima. Poslije Mise vratili smo se u Sjemenište gdje smo u nazočnosti oca Nadbiskupa zajedno s roditeljima ministranata ručali. Nakon toga, ministranti su sa novim iskustvom, i prijateljstvom otišli svojim kućama.

 

05.02.2017. – NEDJELJA – PROSLAVA DANA POSVEĆENOG ŽIVOTA U NADBISKUPIJI

U nedjelju, 5. veljače, nas petorica sjemeništaraca su se uputila u crkvu sv. Marije na misno slavlje koje je predvodio o. Nadbiskup. Nadbiskup se u svojoj homiliji dotaknuo dara života. Misno slavlje su  uljepšale sestre benediktinke koje su svojim tradicionalnim pjevanjem. Nakon Mise ostali smo na domjenku.

12.-13.02.2017. –  DRUGI MINISTRANSKI SUSRET

Na drugi ministrantski susret nijedan ministant nije poslan u sjemenište te se susret nije ni održao.

 

17.02.2017. –  PETAK

U katedrali sv. Stošije u Zadru u 20h održalo se klanjanje koje je animirao duhovnik don Stanislaw, a predvodio rektor don Ante Dražina. Mi smo sviranjem, pjevanjem i čitanjem pomogli duhovniku u animaciji samog klanjanja. Klanjanje je bilo namijenjeno mladima, pa je zbog toga bila prepuna katedrala mladih osoba.

 

18.-19.02.2017. –  TREĆI MINISTRANSKI SUSRET

Dana 18. i 19. veljače posjetili su nas ministranti dvaju zadarskih te biogradskog dekanata. Po dolasku su se smjestili u sobe i nakon čega su imali susret s rektorom i duhovnikom. U međuvremenu su se zabavljali na igralištu. Nakon ručka bavili smo se sportom, pobijedila je ekipa sv. Krševan. Nakon sporta je uslijedio kviz, poslije kviza je bilo pokorničko bogoslužje, te na kraju je bio film.

U nedjelju ujutro dan smo započeli jutarnjom molitvom.  Iza doručka smo išli u pojest Klasičnoj gimnaziji te smo se nakon kratke šetnje uputili u katedralu na Misu. Misu je predvodio župnik katedrale, uz koncelebraciju rektora. Nakon sv. Mise uslijedio je ručak s nadbiskupom. Na ručku su bili prisutni i roditelji ministranata. Nakon ručka ministranti su se uputili kućama.

 

01.03.2017. – ČISTA SRIJEDA

Korizmeno vrijeme započeli smo 1.ožujka svetim misnim slavljem u 08:15 sati zajedno s Klasičnom gimnazijom koje je većina nas dio. Na svetoj Misi učenici su koji su pjevanjem i čitanjem uveličali misno slavlje. Sv. Misu je predvodio ravnatelj gimnazije don Ante Sorić, dok je propovjedao rektor sjemeništa don Ante Dražina. U svojoj propovjedi posebno je naglasio da nam odricanje od materijalnog nije toliko bitno kao odricanje od loših navika.

Navečer svečanu večernju Misu predvodio je nadbiskup msgr. Želimir Puljić i uz brojne vjernike i dio nas sjemeništaraca prisustvovao je obredu pepeljanja. Obred pepeljanja je popraćen riječima “Obrati se i vjeruj evanđelju”, stoga ćemo nošeni tim riječima potruditi se postati bolji ljudi i biti bliži Bogu.

02.-05. 03.2017. – DUHOVNE VJEŽBE U BAŠKIM OŠTARIJAMA

Dana 2.3.2017. s rektorom smo se uputili su prema Baškim Oštarijama. Na odredište smo stigli oko 18 sati nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga. Voditelj duhovnih vježbi je mons. Zdenko Križić Gospićko-senjski biskup. Navečer je održan uvodni nagovor. U tom nagovoru, govorili smo o autentičnosti poziva i pouzdanju u Boga. Dan smo završili zajedničkim povečerjem.

Drugi dan duhovnih vježbi  započeli smo jutarnjom molitvom nakon koje je bilo prvo razmatranje mons. Zdenka Križića. Imali smo tri razmatranja u danu, a tema je bila Božji poziv. Između svakog razmatranja imali smo dosta vremena za razmišljanje u šutnji, okruženi prekrasnom prirodom. Mons. Križić u svojim razmatranjima rekao da je potrebno prihvatiti žrtve te da je zadatak pozvanog da ֦ vidi kako Bog vidi“. Samo onaj koji je spreman prihvatiti sebe sa svim svojim darovima bit će spreman prihvatiti i poziv. Prihvaćajući sebe, mi rastemo. Također je naglasio da tko zavidi darovima koje nema, nikad neće razviti svoje darove, jer Bog nas je htio različite i svatko je posebno od Boga voljen. Dan smo zaključili sv. Misom i križnim putem.

Treći dan duhovnih vježbi započeli smo jutarnjom molitvom. Poslije doručka imali smo peto razmatranje sa biskupom Križićem. Biskup je naglasio važnost svakodnevne provjere poziva i dobre motivacije za našu daljnju službu. Nakon što smo u šutnji razmišljali o svemu što je biskup rekao izmolili smo krunicu zajedno sa ocem Rektorom. Nakon ručka bilo je još jedno razmatranje u kojem je biskup rekao točke za svakodnevnu provjeru poziva. Poslije svečane sv. Mise i večere uslijedilo je meditativno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon povečerja smo svi  u šutnji otišli na počinak.

Posljednji dan duhovnih vježbi započeli smo svečanom jutarnjom molitvom. Nakon doručka planirano je i održano završeno razmatranje. Otac Biskup na završnom razmatranju je naglasio da Isusov učenik ne može biti čovjek koji gleda vlastite interese te nam poželio sretan i uspješan ostatak školske godine. O. Biskup predvodio je Svetu Misu u koncelebraciji s o. Rektorom don Antom, i  biskupovim tajnikom vlč. Mišelom. Biskup je na propovijedi istaknuo je da se kušnja razlikuje od napasti. Nakon svete Mise, zajedno smo blagovali, gdje smo na kraju s pljeskom pozdravili kuharice, koje su odlično izvršile svoj posao. Po povratku u Zadar zaključili smo da su nam i ove duhovne vježbe bile odlične i poučljive.

12.3.2017. – POSJET ŽUPI PETRČANE

Na drugu korizmenu nedjelju, nedjelju Preobraženja Gospodinova, polovina sjemeništaraca posjetila je župu Petrčane. Zbog odsutnosti župnika, rektor don Ante Dražina predvodio je svetu Misu. O. rektor podsjetio nas je na poznatu uzrečicu »odijelo ne čini čovjeka« i istaknuo da je nutrina puno važnija od vanjštine. Nutrina nam treba biti poput Isusove sjajne odjeće. Sjemeništarci su svirali, pjevali i ministrirali na svetoj Misi. Nakon misnog slavlja, prošetali su gradom budući da je dan bio lijep i sunčan.

 

15.03.2017. – POSJET ŽUPI OBROVAC

Dana 15. ožujka, sjemeništarci su se uputili u posjet župi Obrovac. Župnik don Krešo Ćirak uputio je poziv povodom devetnice svetom Josipu, zaštitniku župe. Nakon krunice svetog Josipa, osam sjemeništaraca animiralo je svetu Misu sviranjem i pjevanjem, dok je duhovnik Stanislaw Wielinski predvodio misno slavlje. U propovijedi je istaknuo veliki primjer Isusovog poočima koji nas poziva da šutljivo radimo i savladavamo sve grijehe koje nas udaljavaju od Boga. Nakon duhovne okrjepe uslijedila je tjelesna. Don Krešo je sjemeništarce pozvao u župnu kuću na bogatu trpezu.

 

17.-19.03.2017. – POSJET HERCEGOVINI I ŽUPI KRUŠEVO

 

Dana 17. ožujka negdje poslije ručka oko 3 sata zajedno sa svojim rektorom i duhovnikom zaputili smo se u Kruševo, BiH. Oko 19 sati stigli smo u Međugorje gdje smo prenoćili do sljedećeg jutra u pansionu Miracolo.

 

U nedjelju nakon ustajanja i doručka u Međugorju došli smo u Kruševo. Od tamo smo počeli kratki obilazak Hercegovine preko Studenaca , Stoca i  Rotimlje pa do Bune pa opet u Kruševo. Svi su nas župnici lijepo dočekali, prepričali nam ukratko povijest župe te nas i počastili. Nakon što smo došli u Kruševo imali smo kratku probu za našu predstavu o nadbiskupu Čuli koju smo morali ovoga puta prilagoditi novoj pozornici. Uglavnom  bilo je nekoliko smiješnih situacija i tu je naravno glavi lik bio domaćin župe Stipe Gabrić (hodža). Poslije probe spustili smo se do susjeda gdje smo ručali i jahali na njegovim konjima, bilo je i tu smijeha posebno kada je jedan maturant preskočio kobilu ili kad je rektor jahao. Obitelj koja nas je dočekala je bila prekrasna obitelj posebno sa svojim unukom. Kad smo se s njima pozdravili ubrzo je slijedila trema jer je ostalo još samo sat vremena do predstave. Kako bi se najbolje odmorili imali smo sv. Misu u 18:30 gdje su svečano i višeglasno pjevale cure iz župe, a na sv. Misi su bili i naši roditelji.  Do predstave je ostalo još nekoliko desetaka minuta i nakon kratke molitve i blagoslova duhovnika predstava je počela i sve je hvala Bogu završilo odlično sa velikim pljeskom i zahvalnicama. Predstavu su pratili dvojica biskupa: varaždinski i mostarsko-duvanjski. Nije bilo rajčica ni jaja tako da smo dobro prošli. Pozdravi i zagrljaji rodbine je uobičajena scena sjemenišnog života nakon koje smo otišli natrag u Međugorje na počinak.

 

U nedjelju smo se nakon doručka vratili u Kruševo. U župnoj crkvi jutanu sv. Misu predvodio je o. Rektor dok je o. Duhovnik propovijedao. Mi smo naravno animirali slavlje sviranjem i pjevanjem. Uz osmjeh smo otputovali u župu Iliće u Mostaru i prisustvovali svetoj Misi na kojoj se taj dan na svečan način obilježio Tjedan solidarnosti s Crkvom u BiH organiziran od strane Hrvatskog Caritasa. Misu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, a koncelebrirali biskup Ratko Perić i naši poglavari. Poslije Mise smo imali mali domjenak i zapjevali smo nekolike pjesme ispred crkve i uputili smo se prema Humu i veličanstvenom križu koji čuva Mostar. Pogled s Huma na Mostar je prekrasan prizor. Grad je lijep jer su ljudi dali svoje živote braneći grad pred Turcima i Domovinskom  ratu. Hvala don Ljubi i župljanima što su nas lijepo dočekali, ugostili i ispratili. Lijepo je kad vidiš svoj narod koji se nije predao čak i u ovom vremenu.

 

  1. 3. 2017. – SUBOTA- BLAGOVIJEST

Dana 25. 3. 2017. gospićki sjemeništarci su se uputili u Gospić zajedno sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem na proslavu svetkovine Navještenja BDM. Gospićka prvostolnica posvećena je  Navještenju BDM. Sv.  Misu je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, kojemu je ovo prva proslava svetkovine od kada je imenovan biskupom, dok je u koncelebraciji bilo još sedam biskupa i svećenici iz biskupije. Nakon mise bio je svečani domjenak nakon kojeg su se vratili u Zadar.

03.04.2017. – 5. KOR. NEDJELJA – POSJET ŽUPAMA LJUBAČ I RADOVIN

Dana 3. travnja, na petu korizmenu nedjelju, odazvali smo se pozivu dr. don Jerolima Lenkića i posjetili njegove župe Ljubač i Radovin. Dočekali su nas gostoljubivi zboraši u Ljupču koji su s nama pjevali tijekom svete Mise. Euharistijsko slavlje predvodio je rektor don Ante Dražina. Isto smo ponovili i u Radovinu, a tijekom Mise smo mogli čuti staro glagoljaško pjevanje župljana. Zaista lijepo iskustvo. Nakon toga, don Jerolim nas je pozvao na ručak koji su pripremili vrijedni župljani u Ljupču. Uz ugodan razgovor vrijeme brzo leti i mi smo morali ići na križni put zadarskom Rivom. Don Jerolim nam je uručio poklone župljana u vidu hrane i namirnica koji su nam pokazali koliko Ljubač ljubi sjemenište u kojem se odgojio nemalen broj mladića iz ovog sela.

 

03.04.2017. – 5. KOR. NEDJELJA – KRIŽNI PUT RIVOM

U popodnevnim satima održan je tradicionalni križni put zadarskom Rivom. Pobožnost je predvodio nadbiskup Želimir Puljić, dok mu je asistiralo nekoliko svećenika. Postaje je čitala zadarska mladež. Sjemeništarci su prisustvovali noseći križ i svijeće na čelu procesije. Križni put je počeo u kapelici sv. Dimitrija, a završio u crkvi sv. Frane gdje je nadbiskup Puljić održao nagovor. Naglasio je kako treba moliti za Hrvate u BiH koji nose teški križ te hrvatske uznike u Haagu.

 

09.04.2017. – CVJETNICA

Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje, dio nas sjemeništaraca je s rektorom krenuo na otok Pag. Ondje smo sudjelovali na tri Svete Mise u tri župe: Vlašići, Dinjika i Povljana. Svojim čitanjem i ministriranjem smo pokušali uzveličati sveto Misno slavlje. Kroz propovijed je rektor istaknuo uloge koje su bile prisutne u Kristovoj muci prije dvije tisuće godina, a danas ih također možemo pronaći u našim životima.

 

18.04.-24.04.2017. – MATURALNO PUTOVANJE MATURANATA I TERĆAŠA U ITALIJU, ŠVICARSKU, NJEMAČKU I ISTRU

Utorak

S velikim nestrpljenjem nakon Uskrsnih blagdana došli smo u sjemenište u ponedjeljak 17.4.2017. kako bismo se spremili za maturalno putovanje koje je službeno počelo 18.4. u 4 sata. Naravno nitko nije mogao spavati od uzbuđenja, a i vremena je bilo malo pa smo drijemali u kombiju. S molitvom smo krenuli iz Zadra i naravno sa našim poglavarima ocem rektorom don Antom Dražinom i ocem duhovnikom  don Stanislavom Wielinskim. Nitko nije mogao držat oči otvorene, a kilometri su prolazili. Nakon što smo se probudili izmolili smo jutarnju molitvu i nastavili svojim poslom. Netko pričati, netko spavati, a neko se smijati. Prva postaja koju smo posjetili bila je crkva Sv. Justine u Padovi. Zatim smo otišli k svetom Leopoldu pomoliti se u njegovo svetište. „Potjerani“ kišom smo otišli u naše prenoćište – u sjemenište u Milanu – gdje nas je srdačno dočekao rektor mons. Michele di Tolve. Obilazak sjemeništa je bio jako kasno pa smo se jedva držali na nogama, ali smo imali što i vidjeti. Samo jedna sitnica, sjemenište ima površinu 41 nogometnog igrališta.

Srijeda

U jutro nakon obilnog doručka otišli smo u milansku katedralu posvećenu Uznesenju Marijinu. U takvoj katedrali smo se stvarno osjećali mali jer je ogromna i prekrasna.

Četvrtak

Drugi dan u Milanu smo posjetili Sacro monte di Varese na kojem se nalazi crkva i samostan  u čast djevici Mariji, u kojem djeluju monahinje ambrozijanskog obreda.

Petak

U petak ujutro, nakon svete Mise i doručka u Milanu, krenuli smo prema Švicarskoj. Prošli smo kroz Austriju, te konačno s radošću i oduševljenjem „zakoračili“ u predivnu zemlju Švicarsku koja nas je ugodno iznenadila svojom ljepotom prirode. Prvo mjesto koje smo posjetili u Švicarskoj bilo je Einsiedeln. Tu smo imali priliku posjetiti benediktinski samostan i crkvu, nakon toga smo ručali. Uputili smo se prema St. Gallenu gdje smo vidjeli katedralu i poznati zvonik s vrlo teškim zvonima! Završivši razgledavanja ovoga dana krenuli smo prema Abtwillu. Tamo smo kroz ove dane posjeta Švicarskoj boravili. Dočekao nas je Mihovil, sin obitelji Blažević (hrvatska obitelj u kojoj otac djeluje kao sakristan). Ugodno nas je ugostio, te zajedno s njim smo večerali, raspremili se i pošli na počinak.

Subota

Subotnje jutro započeli smo slavljem svete Mise u Abtwillu koju je predvodio rektor don Ante Dražina. Nakon doručka krenuli smo prema selu Appenzell gdje se  moglo vidjeti pravo švicarsko selo u kojem se nalaze zanimljive i tradicionalne kućice, specifične za ovo područje. Slijedeće odredište bio je Lichenstein, malena kneževina koja nije pretjerano urbanizirana, vrlo lijepa. Posjetili smo i njihovu crkvu, te parlament. Zatim smo se zaputili natrag u Abtwill, gdje nas je dočekao ugodan miris roštilja kojeg nam je spremio domaćin Mihovil. U radosti i obiteljskom ozračju prionuli smo ručku koji nas je zaista lijepo i ukusno iznenadio. Nakon ručka odlučili smo se na kratki odmor, nakon kojeg smo krenuli prema Zürichu. Ovaj grad posebno nas je iznenadio modernim i brzim autima koji se zasigurno ne viđaju svaki dan. Osim auta, posjetili smo protestantske i katoličke crkve, a naravno… ovo sve nije moglo proći bez toga da ne kupimo poznate švicarske čokolade. U predvečerje dana krenusmo u Abtwill na večeru koju su ovoga puta priredila naša dva sjemeništarca Kruno i Marko, a riječ je o palačinkama koje su bile vrhunske. Bio je ovo predivan dan kojeg smo završili druženjem, razgovorom, palačinkama itd.

Nedjelja

Nedjelju Božanskog milosrđa započeli smo slavljem svete Mise koju je predslavio o. Duhovnik, don Stanislaw Wielinski. Nakon Mise, doručkovali smo i pozdravili se s obitelji Blažević koja nas je i više nego ugodno smjestila. S time smo završili svoje razgledavanje u Švicarskoj koje se nastavlja u smjeru Njemačke. Uputili smo se dakle iz Abtwila za München. Kada smo stigli, smjestili smo se u salezijanskom domu, u centru Münchena. Nakon kratkog odmora krenuli smo u razgledavanje grada. Prvo smo metro-om stigli na trg Sankta Maria gdje smo i ručali, nakon toga smo posjetili katedralu gdje je stolovao kardinal Joseph Ratzinger, papa Benedikt XVI. Također smo posjetili crkvu sv. Petra sa čijeg smo zvonika mogli vidjeti grad iz zraka. Nakot toga smo se uputili na Allianz arenu s čime smo i završili razgledavanje grada. Po zavrüetku večere otišli smo u  šetnju i navratili u Paulaner, jednu od najpoznatijih pivnica na svijetu. Ujutro nakon doručka krenuli smo na put za Hrvatsku, prošli smo Austriju i Sloveniju te stigli u Pulu gdje smo ostavili sjemeništarca Zvonimira Rezu zbog državnog natjecanja iz filozofije. Razgledali smo grad Pulu s njezinim najvažnijim znamenitostima te došli u Poreč gdje smo posjetili Eufrazijevu baziliku i slavili svetu Misu koju je predvodio rektor. Nakon Mise smo se uputili u Zadar u naše sjemenište puni dojmova zahvalni svima koji su nam na bilo koji način omogućili ovo putovanje.

 

18.04.-24.04.2017. – MATURALNO PUTOVANJE MATURANATA I TREĆAŠA U ITALIJU, ŠVICARSKU, NJEMAČKU I ISTRU

Utorak

S velikim nestrpljenjem nakon Uskrsnih blagdana došli smo u sjemenište u ponedjeljak 17.4.2017. kako bismo se spremili za maturalno putovanje koje je službeno počelo 18.4. u 4 sata. Naravno nitko nije mogao spavati od uzbuđenja, a i vremena je bilo malo pa smo drijemali u kombiju. S molitvom smo krenuli iz Zadra i naravno sa našim poglavarima ocem rektorom don Antom Dražinom i ocem duhovnikom  don Stanislavom Wielinskim. Nitko nije mogao držat oči otvorene, a kilometri su prolazili. Nakon što smo se probudili izmolili smo jutarnju molitvu i nastavili svojim poslom. Netko pričati, netko spavati, a neko se smijati. Prva postaja koju smo posjetili bila je crkva Sv. Justine u Padovi. Zatim smo otišli k svetom Leopoldu pomoliti se u njegovo svetište. „Potjerani“ kišom smo otišli u naše prenoćište – u sjemenište u Milanu – gdje nas je srdačno dočekao rektor mons. Michele di Tolve. Obilazak sjemeništa je bio jako kasno pa smo se jedva držali na nogama, ali smo imali što i vidjeti. Samo jedna sitnica, sjemenište ima površinu 41 nogometnog igrališta.

Srijeda

U jutro nakon obilnog doručka otišli smo u milansku katedralu posvećenu Uznesenju Marijinu. U takvoj katedrali smo se stvarno osjećali mali jer je ogromna i prekrasna.

Četvrtak

Drugi dan u Milanu smo posjetili Sacro monte di Varese na kojem se nalazi crkva i samostan  u čast djevici Mariji, u kojem djeluju monahinje ambrozijanskog obreda.

Petak

U petak ujutro, nakon svete Mise i doručka u Milanu, krenuli smo prema Švicarskoj. Prošli smo kroz Austriju, te konačno s radošću i oduševljenjem „zakoračili“ u predivnu zemlju Švicarsku koja nas je ugodno iznenadila svojom ljepotom prirode. Prvo mjesto koje smo posjetili u Švicarskoj bilo je Einsiedeln. Tu smo imali priliku posjetiti benediktinski samostan i crkvu, nakon toga smo ručali. Uputili smo se prema St. Gallenu gdje smo vidjeli katedralu i poznati zvonik s vrlo teškim zvonima! Završivši razgledavanja ovoga dana krenuli smo prema Abtwillu. Tamo smo kroz ove dane posjeta Švicarskoj boravili. Dočekao nas je Mihovil, sin obitelji Blažević (hrvatska obitelj u kojoj otac djeluje kao sakristan). Ugodno nas je ugostio, te zajedno s njim smo večerali, raspremili se i pošli na počinak.

Subota

Subotnje jutro započeli smo slavljem svete Mise u Abtwillu koju je predvodio rektor don Ante Dražina. Nakon doručka krenuli smo prema selu Appenzell gdje se  moglo vidjeti pravo švicarsko selo u kojem se nalaze zanimljive i tradicionalne kućice, specifične za ovo područje. Slijedeće odredište bio je Lichenstein, malena kneževina koja nije pretjerano urbanizirana, vrlo lijepa. Posjetili smo i njihovu crkvu, te parlament. Zatim smo se zaputili natrag u Abtwill, gdje nas je dočekao ugodan miris roštilja kojeg nam je spremio domaćin Mihovil. U radosti i obiteljskom ozračju prionuli smo ručku koji nas je zaista lijepo i ukusno iznenadio. Nakon ručka odlučili smo se na kratki odmor, nakon kojeg smo krenuli prema Zürichu. Ovaj grad posebno nas je iznenadio modernim i brzim autima koji se zasigurno ne viđaju svaki dan. Osim auta, posjetili smo protestantske i katoličke crkve, a naravno… ovo sve nije moglo proći bez toga da ne kupimo poznate švicarske čokolade. U predvečerje dana krenusmo u Abtwill na večeru koju su ovoga puta priredila naša dva sjemeništarca Kruno i Marko, a riječ je o palačinkama koje su bile vrhunske. Bio je ovo predivan dan kojeg smo završili druženjem, razgovorom, palačinkama itd.

Nedjelja

Nedjelju Božanskog milosrđa započeli smo slavljem svete Mise koju je predslavio o. Duhovnik, don Stanislaw Wielinski. Nakon Mise, doručkovali smo i pozdravili se s obitelji Blažević koja nas je i više nego ugodno smjestila. S time smo završili svoje razgledavanje u Švicarskoj koje se nastavlja u smjeru Njemačke. Uputili smo se dakle iz Abtwila za München. Kada smo stigli, smjestili smo se u salezijanskom domu, u centru Münchena. Nakon kratkog odmora krenuli smo u razgledavanje grada. Prvo smo metro-om stigli na trg Sankta Maria gdje smo i ručali, nakon toga smo posjetili katedralu gdje je stolovao kardinal Joseph Ratzinger, papa Benedikt XVI. Također smo posjetili crkvu sv. Petra sa čijeg smo zvonika mogli vidjeti grad iz zraka. Nakot toga smo se uputili na Allianz arenu s čime smo i završili razgledavanje grada. Po zavrüetku večere otišli smo u  šetnju i navratili u Paulaner, jednu od najpoznatijih pivnica na svijetu. Ujutro nakon doručka krenuli smo na put za Hrvatsku, prošli smo Austriju i Sloveniju te stigli u Pulu gdje smo ostavili sjemeništarca Zvonimira Rezu zbog državnog natjecanja iz filozofije. Razgledali smo grad Pulu s njezinim najvažnijim znamenitostima te došli u Poreč gdje smo posjetili Eufrazijevu baziliku i slavili svetu Misu koju je predvodio rektor. Nakon Mise smo se uputili u Zadar u naše sjemenište puni dojmova zahvalni svima koji su nam na bilo koji način omogućili ovo putovanje.

29.04.-01.05.2017. – SUSRET SJEMENIŠTARACA CRKVE U HRVATA U TRAVNIKU

Svake godine se tradicionalno održava susret sjemeništaraca Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je ove godine susret održan u Travniku. Dana 29. travnja u jutarnjim satima uputili smo se iz Zadra po svoje kolege iz Splita, te nakon što smo njih pokupili zajedno smo išli u Sinj, te smo se svi zajedno uputili put Travnika. Dok smo putovali pratilo nas je vedro raspoloženje, uz to divili smo se prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Stigli smo oko 6 sati i nakon raspremanja imali smo večernju molitvu i naposljetku večeru. Iza toga je uslijedilo druženje s ostalim sjemeništarcima i na kraju smo dan zaključili s euharistijskim klanjanjem.

Drugi dan našega susreta započeli smo sa doručkom u  u sjemenišnoj blagovaonici. U 7:00h ukrcali smo se u autobus i uputili se u sjemenište „Visoko“. Nakon razgleda sjemeništa uputili smo se u Goražde. Tamo smo vidjeli gdje su Drinske mučenice stradale. O njihovom životopisu smo dosta saznali tijekom puta. Kada smo došli u Goražde vidjeli smo prozor odakle su skočile i mjesto gdje su bile bačene u rijeku Drinu. Svi sjemeništarci su se okupili kod njihovog spomenika te izmolili litanije i molitvu za proglašenje svetima. Od tamo smo krenuli putem Pala gdje smo imali sv. Misu koju je predvodio travnički rektor don Željko Marić u suslavlju sa drugim odgojiteljima. Nakon sv. Mise okrijepili smo se te pošli na mjesto gdje je nekada bio samostan u kojem su boravile Drinske mučenice. Zatim smo se uputili u Sarajevo na bogoslovni fakultet gdje smo imali susret s kardinalom Vinkom Puljićem. Kardinal nam je objasnio odnos vjere i Hrvata u Bosni i Hercegovini te nas pobliže upoznao sa bogoslovijom. Poslije ovog susreta uputili smo se natrag u sjemenište gdje smo imali večeru. Poslije večere smo ostali u društvu te smo dočekali zagrebačke sjemeništarce i otišli spavati.

Treći dan svečanu jutarnju svetu Misu predvodio je don Ante Meštrović te se u propovjedi osvrnuo na svećenički poziv. Poslije Mise smo imali mogućnost vidjeli krunicu sluge Božjeg Petra Barbarića i pomolili se pred njegovim grobom. Sišli smo i u podrum gdje je dosta vremena bilo njegovo tijelo. Poslije doručka uslijedilo je predstavljanje sjemeništa . Mi smo odsvirali pjesmu „Božja ljubav, Božja snaga“ te kroz prezentaciju ukratko opisali sjemenište. Predstava koju je splitsko sjemenište izvelo ostavilo je jako lijep dojam. Slijedilo je nešto što se s nestrpljenjem čekalo, a to je bilo izvlačenje skupina za sportska natjecanja te sami turniri. Dvorana u kojoj su se turniri odvijali orila se srčanim navijanjem posebno u finalu ,u kojem smo igrali mi sa Zagrebom. Pobjeda  nam je zamalo izmakla u penalima. Naši košarkaši su ostali kolegijalni te također osvojili 2 mjesto. Nakon večere polako smo uz pjesmu krenuli put Zadra i došli smo oko ponoći spavajući u autobusu.

 

10.05.2017. – BLAGDAN GOSPE LORETSKE

Na blagdan Gospe Loretske, ove 2017. godine, pohodili smo župu Arbanase. Misno slavlje predvodio je pomoći zagrebački biskup Mijo Gorski u koncelebraciji sa zadarskim klerom. U propovijedi je istaknuo važnu ulogu majke, ne samo u našem narodu već i u cijelom svijetu, ističući pritom kako je i njemu Nebeska Majka često pomagala u svojoj biskupskoj službi. Nakon Svete Mise, uz pozdrave novog župnika, bili smo počašćeni bogatom večerom koju smo „otkupili“ završnom pjesmom.

 

11.05.2017. – BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA

Potaknuti Božjom milošću i zalaganjem naših odgojitelja, 11. svibnja organizirali smo bdijenje za duhovna zvanja koje je započelo u 20:00 sati. „Molite Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.“ – riječi su Božje koje nas nadahnjuju da molimo za nova duhovna zvanja, te u skladu s tim predstavili smo svoje sjemenište kratkim izlaganjem povijesti sjemeništa, sjemeništa danas, svjedočanstvom te isječkom iz dramskog djela „nadbiskup Petar Čule“. Sve ovo popratili smo svojom pjesmom i sviranjem. Kruna ovog bdijenja bila je molitva svete Krunice u zajedništvu s o. Nadbiskupom pred likom Blažene Djevice Marije u našem sjemenišnom dvorištu. Sve smo završili malim druženjem u blagovaonici sjemeništa.

 

19.05.2017. – KLANJANJE ZA MLADE

U petak 19.05.2017. u sjemenišnoj kapelici održalo se klanjanje za mlade. Klanjanje je predvodio rektor sjemeništa don Ante Dražina, a animirali su sjemeništarci. Za vrijeme klanjanja vodile su se meditacije i pjevale su se pjesme. Bilo je zaista plodno i vođeno Duhom Svetom.

 

20.05.2017. – GOSPA FATIMSKA

Dana 20. svibnja 2017. u Zadru je proslavljena stota obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi. Najprije je narod okupljen u velikom broju molio krunicu u crkvi Gospe od zdravlja, da bi se zatim u procesiji uputili u Katedralu noseći Gospin kip. Svetu Misu predslavio je župnik Josip Radoica Pinčić, dok smo mi sjemeništarci ministrirali. Župnik je u propovijedi istaknuo da je hrvatski narod oduvijek gajio veliku pobožnost prema nebeskoj Majci. Kao što je Gospa pomogla ljudima prije sto godina u ratu, tako i danas pomaže svima koji joj se utječu.

 

21.05.2017. – POSJET ŽUPI DRAČEVAC ZADARSKI

Dana 21.05.2017. posjetili smo župu  Uznesenja BDM u  Dračevcu Zadarskom. Misu je predvodio don Ante Dražina u koncelebraciji don Zdenka Dundovića, župnika. Na sv. Misi smo ministrirali i animirali pjevanje. Poslije sv. Mise, župnik nas je počastio ručkom u župnoj kući na Ploči. Nakon što smo se vratili u sjemenište, nastavili su svoj nedjeljni raspored.

 

26.-28.05.2017. – PRVA LIKOVNA KOLONIJA ‘ZMAJEVIĆ’

Prva likovna kolonija ‘Zmajević’ završena je u svom trodnevnom održavanju u nedjelju 28. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

To je dosad još na takav način nikad održani duhovno – likovni susret trideset vrhunskih umjetnika iz Hrvatske i BiH koji su održali koloniju u sjemeništu i  njegovoj baštini darovali sedamdeset radova koje su slikali u dvorištu i dvorani sjemeništa. Voditelj kolonije bio je akademski umjetnik Mate Ljubčić, prof. likovne umjetnosti u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar. Ideja za takvim jedinstvenim događajem inicijativa je prof. Ljubičića koja se javila u razgovoru s rektorom sjemeništa don Antom Dražinom, u želji da se zidovi vrijedne zgrade sjemeništa ispune autentičnim umjetničkim radovima prepoznatljivih akademskih potpisa.

„Svrha kolonije  primarno je slavljenje Boga kroz umjetničko stvaranje, promoviranje svećeničkog poziva i svećeništva uopće. Događa se u sjemeništu i na taj način sjemenište se otvara prema svijetu. Treća razina je uređenje unutrašnjosti sjemeništa, da se podigne na veću razinu. Svi su ti radovi na čast i ukras kući, ali i svima koji budu dolazili i pohodili sjemenište“ rekao je rektor don Ante, u zahvalnosti Bogu i umjetnicima na darovanom pohodu i stvaranju s ciljem da se sve čini na Božju slavu, ali i promiču svećeništvo i duhovna zvanja uopće.

Sudionike je prvog dana održavanja kolonije u petak 26. svibnja pozdravio i na sudjelovanju zahvalio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Podsjetio je na velikog papu, sv. Ivana Pavla II., „zaljubljenika umjetnosti koji je i sam bio umjetnik, pjesnik, glumac; imao je poseban osjećaj za svijet umjetnika“ rekao je nadbiskup, istaknuvši papinu misao iz njegovog Pisma umjetnicima da „nitko bolje od umjetnika ne može osjetiti titraj Božjeg stvaralaštva kad pogleda na djelo svojih ruku“.

„To je neopisivo riječima, ali se može doživjeti, osjetiti. Blago vama koji ste u tom svijetu i osjećate titraje. Božja knjiga s križem nadahnjuje našu zemaljsku knjigu. Mi, razapeti između neba i zemlje, nekad smo pod pritiskom zemaljskoga, ne vidimo iznad sebe. Umjetnici su ljudi koji imaju osjećaj za  iznad, doživljavaju i to pretvaraju u djelo. Čuli su u svojoj duši, u mašti su bili otvoreni prema gornjoj, nebeskoj knjizi i harmoniji. Pod utjecjem nebeskoga, pustili su da to nađe odraza u njihovoj duši i djelu“ rekao je mons. Puljić, dodavši da su slike, note, kipovi veličanstvena djela, plod nadahnuća u datom trenutku.

Poželio je umjetnicima da im vrijeme kolonije bude prigoda da što više osjete titraje koji dolaze, potiču ih, nadahnjuju i pretvaraju se u djelo.

Sudionici kolonije su Mate Ljubičić (Zadar), Ana Marija Botteri Peruzović, Hrvoje Marko Peruzović, Karin Grenc, Boris Šitum i Sanja Taraš Praničević (Split), Anto Mamuša i Zdenko Jurišić (Novi Travnik), Ilija Kegelj, Dario Pehar i Nikolina Gvozden (Mostar), Ante Brkić (Čapljina), Antonio Džolan (Bugojno), Mišo Baričević i Josip Škerlj (Dubrovnik), Mirjana Barbarić i Ivona Stojić (Međugorje), Anđelko Mikulić  (Široki Brijeg). Iz Zadra su sudjelovali Antun Boris Švaljek, Dragan Jelavić, Silvijana Dražović, Ines Jurin, Barbara Ivković, Ane Denona Kaćunić, Mateo Kaćunić, Dino Surać, Tomislav Košta, Boris Žuža, Karolina Čulina i Miljana Ćavar Radić. Josip Botteri Dini nije mogao doći jer radi mozaik u crkvi u Sesvetama, ali je poslao svoju sliku da uljepša prostore sjemeništaraca.

Prof. Ljubičić je istaknuo kako su se svi umjetnici rado i sa zadovoljstvom odazvali. Sjemenište im je osiguralo boravak u svojoj zgradi i obroke, platilo put i kupilo potreban materijal za slikanje, a zauzvrat su dobili višestruko darovanu vrijednost dragocjenih vrhunskih umjetničkih radova.

Slikarica Ana Marija B. Peruzović je rekla:

„Sjemeništarci su bili divni prema nama, nadahnuli su nas da radimo sa srcem i dušom, pjevali su nam jednu večer. Pitaju nas što treba, prava su duša. Sjemenište je prostor u kojem osjećate puninu duše svih koji su tu došli svojom voljom, izborom, poslanjem i pozivom od Boga. Tako se i mi osjećamo pozvani doći, biti s njima nakratko kao dio nekog nebeskog svijeta. Tu skupa s njima osjećate se bliže nebu. Imaju čiste duše, vesele, pune ljubavi pa to i nas zaokupi dok smo tu. Odišu zajedničkom vjerom“. Botteri Peruzović je naslikala nebesku kraljicu, Gospu, koja je ujedno i zaštitnica sjemeništa. „Gospa je zaštitnica, da bude blizu svima koji joj se žele moliti u sjemeništu. Neka im bude bliska u svakom njihovom trenutku sumnje, patnje, udaljenosti od doma i od vlastitih majki. Neka im Marija bude utjeha“ rekla je Peruzović.

Uz poziv kolege Ljubičića, umjetniku Anti Mamuši sjemenište je bio dodatni poticaj za sudjelovanje. „Obogatio sam se duhovno radeći i družeći se s kolegama. Evocirali smo uspomene, mnogi napreduju u svom radu. Bilo je predivno. Obično dođem s pripremom koji ću motiv raditi. Motiv je uvijek Isus Krist, samo je bitno koji prizor iz Kristovog života. Kad sam došao, razmislio sam, meditirao i osjetio taj poziv da slikam Krista. Kao da mi Krist kaže, ‘Pa slikaj, što čekaš’. Naslikao sam tri lika Krista: u Getsemaniju, koji umire i uskrisava. To je priča o Kristu kroz njegove portrete. Uvijek ostaje puno toga raditi, kad je Krist u pitanju“ rekao je umjetnik Mamuša.

U nedjelju 28. svibnja sudionici kolonije sudjelovali su na misnom slavlju u katedrali sv. Stošije. Imali su prigodu i za razgledavanje povijesnih znamenitosti na poluotoku, a zaključno je u prostoru sjemeništa održana izložba sedamdeset umjetničkih radova nastalih na koloniji.

 

 

03.06.2017. – IZLET U CERAVAČKE PEĆINE I GRAČAC

U subotu 3.6.2017. u jutarnjim satima zaputili smo se u Gračac.  Kad smo stigli, najprije smo obišli kuću našeg sjemeništarca Mihaela Tomića te smo se zatim uputili u Cerovačke pećine. Ondje nas je dočekalo niskih 5 stupnjeva celzijevih, ali smo se dobro opremili za taj izazov. Poslije spuštanja niz brdo odlučili smo posjetiti crkvu sv. Ivana Krstitelja u Gračacu, gdje su nas dočekali župnik i kapelan.  Nakon posjeta crkvi uputili smo se na ručak koji su organizirali roditelji našeg kolege Mihaela. Po završetku objeda, uputili smo se prema sjemeništu.

 

04.06.2017. – DUHOVI – KRIZMA U KATEDRALI

Dana 4. lipnja, na svetkovinu Duhova – rođendana Crkve, slavili smo sveto Euharistijsko slavlje u katedrali sv. Stošije, gdje se također i održalo primanje sakramenta sv. Potvrde za ovogodišnje krizmanike. Sv. Potvrdu krizmanicima je podijelio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Mi sjemeništarci sudjelovali smo ministriranjem i posluživanjem Oltara.

 

08.06.2017. – POSJET O. NADBISKUPA

Dana 8. lipnja posjetio nas je o. Nadbiskup, mons. Želimir Puljić. U zajedništvu s našim odgojiteljima, don Antom Dražinom i don Stanislawom Wielinskim, slavili smo sv. Misu koju je predslavio o. Nadbiskup, a propovijedao je o. Duhovnik. Nakon sv. Mise zajedno smo večerali, te svojim govorima, poklonima, riječima zahvale, zahvalili smo o. Rektoru i o. Duhovniku na njihovom velikom doprinosu za naše duhovne i intelektualne živote provedene u sjemeništu, kroz sve ove godine njihova služenja Crkvi.

 

10.06.2017. – OPROŠTAJ MATURANATA

Dana 10. lipnja ove godine bio je oproštaj od maturanata. Program  u 18.30 sati započeo je sa sv. Krunicom i ispovijedi a nastavio se roštiljem, te pjesmom i druženjem uz odlično meso sa roštilja i malo hladnog piva. Nakon svega maturanti su dobili riječ i održali mali govor kao zahvalu Bogu, ali i odgojiteljima za provedene godine u sjemeništu. Poslije toga otišli smo svi zajedno u šetnju. Neka ih na njihovom putu kojeg oni izaberu prati Duh Sveti uz blagoslov Svemogućem da uvijek u bilo kojoj službi vrše volju Božju.

 

11.06.2017. – PESVETO TROJSTVO

U nedjelju 11. 06. nismo išli nigdje na župu već smo ostali u sjemeništu da proslavimo zadnju nedjeljnu Euharistiju ove školske godine. Sveto misno slavlje predvodio je don Ante Dražina, rektor sjemeništa.