Kronika 2015./16.

 

05.09.2015. Subota – Dolazak u sjemenište

Subotnje prijepodne započeli smo u sjemeništu. Dočekali su nas naši odgojitelji o. Rektor, o. Duhovnik te novi prefekt Ante Dražina. Ove godine pristiglo je troje prvaša. Dvojica iz Gospičko-senjske biskupije te jedan iz Zadarske nadbiskupije. Svi se nadamo kako će ova godina uspješno proteći, kako u školi tako i u sjemeništu.

Mate Žilić

6.9.2015. Nedjelja – Misa u katedrali

U nedjelju 6. rujna 2015. godine zajedno smo se sa prefektom Antom Dražinom uputili na Misu u katedralu sv. Stošije. Svetu Misu predvodio je katedralni župnik don Josip Radoica Pinčić. Na Misi su ministrirali Matej Lučić i Krunoslav Grebenar. Poslije sv. Mise vratili smo se u sjemenište i nastavili svoj dnevni program.

Mato Puljić

07.09.2015. Ponedjeljak – Prvi dan u Školskoj godini 2015./2016.

Početak školske godine u našoj školi tradicionalno smo obilježili svetom Misom koju je predvodio mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Uvodnu riječ imao je novi ravnatelj don Ante Sorić, koji nas je sve potakao na uspješnije savladavanje nastavnog gradiva te naglasak stavio na molitvu u trenutcima kad nam je teško učiti. Naši sjemeništarci uveličali su svetu liturgiju svojim ministriranjem.

Marcel Subašić

07.09. 2015. Dolazak propedeuta

Našoj maloj sjemenišnoj zajednici i propedeutu Mariu Mršiću pridružila su se još dva, malo starija člana, Frane Šindija i Denis Šekić. Tako da sada u propedeutskoj godini imamo tri kandidata za bogosloviju. Oni su došli jer su osjetili duhovni poziv, te izrazili želju postati svećenicima. Kako nisu bili u sjemeništu, tu su došli i bit će godinu dana kako bi se pripremili na svećenički život. A nakon toga će se uputiti na bogosloviju.

Kristijan Grebenar

8.9.2015. Utorak – Mala Gospa

Na dan Male Gospe uputili smo se zajedno sa svojim odgojiteljima na svetu Misu u crkvu Svete Marije kod benediktinki. Svečano misno slavlje predvodio je don Roland Jelić, a sjemeništarci pomagali u asistenciji. Misno slavlje su uzveličale časne sestre pjevajući svojim karakterističnim gregorijanskim pjevanjem.

Matej Lučić

 

 1. 09. Nedjelja – Posjet župi i svetištu sv. Šime

Drugu nedjelju (24. nedjelja kroz godinu) otišli smo na svetu Misu u svetište svetog Šime na Poluotoku. Ministrirali su Krunoslav Grebenar i Matej Lučić. Službu akolite vršio je Ante Dražina, novi prefekt sjemeništa Zmajević.

Kristijan Miletić

 

15.09.2015.  Utorak – Žalosna Gospa

Dana 15. rujna uputili smo se u crkvu Svete Marije na proslavu blagdana Žalosne Gospe. Misu je predvodio don Zdenko Milić koji je u propovjedi govorio o patnji Isusovoj. Don Zdenko je na kraju mise pozdravio sestre benediktinke i nazočnu braću svećenike. Sestre su nas sjemeništarce pozvale na kolače gdje se i zapjevalo, a pjevanje je predvodio propedeut Frane. Večer smo završili u šetnji rivom.

Gabrijel Pavlović

 

 

26.09. – 4.10.2015  Forum mladih katolika

Naše sjemenište bilo je domaćin Forumo mladih katolika punih tjedan dana. Studentski katolički centar Split (Skac_St), Studentski katolički centar Dubrovnik (Skac_Du) i Studentski katolički centar Zagreb (Skac_Palma) organizirali su  projekt „Forum+ 2015“ – Forum mladih katolika Hrvatske za društvenu uključenost koji se održao u Zadru 26.9.-4.10.2015. godine pod geslom „U svijetu, ali ne od svijeta“ na kojem je sudjelovalo 65 mladih iz cijele Hrvatske. Prvi Forum+ održan je u rujnu 2012. godine u Splitu. Forum + je inicijativa mladih katolika iz različitih dijelova Hrvatske, odgovor na potrebu veće povezanosti i suradnje s ciljem efikasnijeg djelovanja unutar sredina u kojima se mladi nalaze te rađanje novih ideja za poboljšanje života mladih nudeći im duhovne sadržaje kao i projekte protkane katoličkim vrijednostima. Cilj Foruma+ je umrežavanje najaktivnijih mladih katolika iz cijele Hrvatske, informiranje, educiranje te poticanje na nove inicijative i uključenost u hrvatsko društvo u skladu s krščanskim vrijednostima.

Antonio Oltran

 

28.09.  Ponedjeljak – Svečana večernja kod benediktinki

Dana 28. rujna, u 19 h prisustvovali smo svečanoj večernjoj molitvi u crkvi svete Marije, uz koju se nalazi samostan sestara benediktinki. Svečanu večernju je predvodio mons. Pavao Kero, a glavnu ulogu u pjevanju su, naravno, imale časne sestre koje su nas, kao i inače, oduševile. Da bi sve otpjevale kako treba, vodili su ih dirigent Igor Cecić i orguljaš Miljenko Bajat, nama poznati glazbenici s kojima surađujemo. Nakon večernje molitve, Središnji gradski zbor je održao kraći koncert, a dirigirao im je mons. Pavao Kero, a svirao don Jerko Gregov. Članovi zbora nastupaju zajedno dugi niz godina, pa im je i ova izvedba bila na visini zadatka. Nakon koncerta bila je prigodna zakuska u klaustru samostana, gdje smo svi zajedno pjevali i radosni otišli kućama.

Zvonimir Rezo

 

29.09. Utorak – Blagdan Svetog Mihovila

Dana 29. rujna 2015. godine na blagdan svetog Mihovila arkanđela mi sjemeništarci bili smo na svetoj Misi u crkvi sv. Mihovila u Zadru. Svetu Misu predslavio je jedan od otaca franjevaca, a na Misi su neki od sjemeništaraca ministrirali, a neki su pjevali zajedno sa župnim zborom. Kasnije smo bili primljeni na malu zakusku i ugodan razgovor s franjevcima trećoredcima samostana sv. Mihovila.

Marko Brzović

 

08.10. Četvrtak – Večernja sv. Šime

 

Dana 8. listopada, sjemeništarci su, zajedno sa svojim rektorom don Čedomilom Šuprahom sudjelovali na slavlju večernje u čast svetom Šimunu. Slavlje je predvodio nadbiskup Želimir Puljić. Kao i svake, tako i ove godine, uz brojne glazbene pripreme, sjemeništarci su bili doista vješti u pjevanju. Bili su na visini zadatka i u čitanju te svojim dostojanstvenim ministriranjem uzveličali večernju molitvu u čast ovom velikom Svecu kršćanske Crkve.

Mario Karadakić

 

09.10. Petak – Izlet u Brušku

U petak 09.10.2015. nije bilo redovne nastave, pa su sjemeništarci išli u Brušku. Ondje su bili na Svetoj misi koju je predvodio duhovnik sjemeništa don Stanislaw Wielinski. Na početku svete Mise Mario Karadakić imao riječ kolege. Po završetku Mise se pjevalo, sviralo i bilo je jako veselo. Budući da je dan bio sunčan imali su priliku igrati nogomet. Za vrijeme nogometa su također neki od njih roštiljali. Na ručku je bilo svega, od mesa i pića do kolača. Nakon objeda bilo je još pjevanja i sviranja tako da smo se sretno i veselo vratili u sjemenište.

Mario Glasnović

11.10. Nedjelja – Posjet župi Crno

11.10. 2015. sjemeništarci Mate Žilić, Mario Karadakić i Marko Brzović zajedno s duhovnikom don Stanislawom otišli su u Crno. Svojim pjevanjem uljepšali su svetu Misu. Nakon svete Mise posjetili smo starački dom gdje smo pjesmom nastavili slaviti i hvaliti Boga.

Mato Puljić

 

11.10.  Nedjelja – Posjet župi Petrčane

U nedjelju, 11. listopada 2015., sjemeništarci Matej Lučić i Zvonimir Rezo su se s ravnateljem gimnazije, don Antom Sorićem, uputili u župu Petrčane, u kojoj ravnatelj djeluje kao župnik. Po dolasku smo posjetili župnu kuću, te otišli u crkvu. Na svetoj Misi u 10 h, sjemeništarci su ministrirali. Ravnatelj je održao nadahnutu propovijed o cilju našeg života – vječnom raju. Nakon Mise, okupili smo se u župnoj kući s nekoliko vjernika, starih i mladih. Dok su stariji pričali o ozbiljnijim temama, mladi su se odlučili na šetnju petrčanskom rivom. Lijepo druženje je završilo povratkom u sjemenište.

Zvonimir Rezo

 

15.10.2015 Četvrtak – Posjet o. Nadbiskupa našem sjemeništu

Dana, 15.10.2015 slavili smo svetu Misu u našoj sjemenišnoj kapelici na latinskom jeziku koju je predvodio i propovijedao nadbiskup Želimir Puljić, a koncelebrirali su rektor don Čedomil Šupraha, duhovnik don Stanslav Wielinski, biskupov tajnik don Roland Jelić, a naš prefekt don Ante Dražina, koji nedavno zaređen, je đakonirao. U svetoj Misi sjemeništarci su aktivno sudjelovali svečanim koralnim pjevanjem i samom molitvom. Nadamo se da će se takvi događaji u kojima slavimo Gospodina u zajedništvu s našim Nadbiskupom ponoviti.

Mihael Tomić

25.10.2015 Nedjelja – Posjet Župama Benkovac, Perušić i Bruška

U nedjelju 25.10.2015. bili smo u posjeti župama benkovačkog dekanata. Prva na redu bila je župa Benkovac. Na svetoj smo Misi kao i uvijek pjevali i svirali, te tako Gospodina slavili. Nakon svete Mise išli smo u Brušku, malo mjesto pokraj Benkovca. Tu smo također slavili svetu Misu koju je predvodio duhovnik sjemeništa don Stanislaw Wielinski. Poslije svete Mise slijedio je ručak koji nam je omogućio župljanin župe Benkovac, a dovezao rektor sa dvojicom sjemeništaraca nakon posjeta župi Perušić. Bio je predivan dan. Uz sve to nogomet i ostala zabava nam nije promakla. Lijepo je doista biti u zajedništvu, kako kaže i sama pjesma: „ Gdje je ljubav, prijateljstvo ondje je i Bog“.

Mario Glasnović

 

31.10.-01.11. – Odlazak kućama.

U petak 31.10.  zaputili smo se svojim kućama. Sve to kako bi smo otišli na groblja naših pokojnika da se pomolimo za njih, a da nas oni zagovaraju kod dragog Boga. Mise po grobljima su veliki događaj za nas sjemeništarce i naše župe. Naši župnici su nam se obradovali, jer smo im od velike pomoći u misama i raznim obavezama. Svi blagdani su lijepo protekli i nadamo se  da ćemo se dalje spominjati naših pokojnika.

Gabrijel Pavlović

03.11.2015. – Dolazak braće Martića

Dana 3. studenog 2015. u sjemenište Zmajević došla su dva nova kandidata Mostarsko-duvanjske biskupije, Luka i Ivan Martić. Prva dva mjeseca bili su u Nadbiskupskom sjemeništu „Petar Barbarić˝ u Travniku. Dolaskom u Zadar ugodno su dočekani od strane sjemeništaraca koji su ih s velikom radošću primili u svoju zajednicu.

Ivan Martić

08.11.2015 – 32. NKG – sv. Misa u sjemeništu

Prvi vikend nakon odlaska kućama sjemeništarci tradicionalno ne odlaze po župama, već sv. Misu slave u svojoj sjemenišnoj kapelici. Predvodio ju je don Čedomil, rektor sjemeništa.

Luka Martić

 

08.11.2015. – Đakonsko ređenje Ilije Petkovića

Bogoslov Ilija Petković, koji je s našim prefektom don Antom Dražinom studirao tri godine na Teološkom fakultetu Papinskoga Gregorijanskog sveučilišta u Rimu, ređen je za đakona ređenje u Studencima (HERCEGOVINA) 8.11 2015. Na ređenje su krenuli i hercegovački sjemeništarci Mato Puljić, Zvonimir Rezo, Marko Brzović i Gabrijel Pavlović zajedno sa svojim prefektom. Sjemeništarci su se na putu jako zabavljali se prefektom, bilo je smijeha koji se i nije mogao obuzdat. I kad smo došli sudjelovali  smo naravno  u asistenciji. Iliju je zaredio mons. Ratko Perić, a na kraju slavlja je bio domjenak kada smo ređeniku uputili iskrene čestitke. U Zadar smo se vratili u  kasnim satima, ali na kraju sretni.

Gabrijel Pavlović

15.11. Nedjelja – Posjet župi sv. Ivana Krstitelja na Relji

Na pretposljednju nedjelju kroz godinu posjetili smo župu sv. Ivana Krstitelja na Relji. Zajedno s našim rektorom i prefektom smo sudjelovali na sv. Misi koju je predvodio župni vikar te istoimene župe. Nakon sv. Mise oci franjevci trećoredci počastili su nas pićem, keksima i domaćim smokvama.

Mato Puljić

 

22.11. Nedjelja Krista Kralja – Katedrala sv. Stošija

Posljednja nedjelja crkvene godine je nedjelja Krista Kralja svega stvorenja. Budući da je o. Nadbiskup predvodio Misno slavlje dio sjemeništaraca je pošao u katedralu, dok je većina maturanata te dva trećaša pošla na otok Pag u rodno mjesto našeg rektora. Na sv. Misi o. Nadbiskup je zahvalio Bogu na protekloj godini i u najavi za novu godinu još jednom priopćio najavu utvaranja Vrata Vjere.

Matej Lučić

 

22.11. Nedjelja Krista Kralja –otok Pag

Na svetkovinu Krista Kralja, sjemeništarci Mate Žilić, Mato Puljić, Luka Vedrić, Marko Brzović te Mario Karadakić, vođeni o. Duhovnikom i o. Prefektom, pohodili su otok Pag. O. Josip Galić, župnik Kolana, Metajne i Kustuća nas je vrlo gostoljubivo ugostio u svojoj župnoj kući kolačima i toplim čajem. Prve dvije mise, u Metajni i Kustićima, predvodio je duhovnik, dok je prefekt narod ohrabrio svojom propovjedi. Na trećoj misi, u Kolanu, župnik je naglasio važnost molitve za duhovna zvanja. Za ručak nas je počastio župnik u župnoj kući. Oko 16 sati došli smo kući “punih ruka”, naime darežljivi Pažani darovali su nas plodovima svoje dragocjene zemlje (vinom, uljem…)

Mario Karadakić

30.11.2015. – Blagdan sv. Andrije – predstavljanje knjige “Silna srca” prof. Nebojše Gunjevića

Na blagdan svetog Andrije, 30. studenog 2015., sjemeništarci su prisustvovali predstavljanju knjige „Silna srca“ profesora Nebojše Gunjevića te izložbi slika sa svetačkim motivima akademskog slikara Mate Ljubičića. Kulturna večer se održala u sportskoj dvorani Klasične gimnazije, jer oba autora djeluju u školi. Sjemenišni tamburaški sastav je pratio predstavljanje, a ostali sjemeništarci su prodavali knjige. Mirela Zubčić, profesorica hrvatskog jezika u školi, intervjuirala je autore. Saznali smo dosta o životu našeg tajnika i profesora likovne umjetnosti, te čuli i vidjeli njihove uratke. Nakon izložbe, slike profesora Ljubičića su postavljene po hodnicima škole da se svatko može diviti velikom umijeću našeg profesora.

Zvonimir Rezo

06.12.2015. – Sv. Nikola – Župa Crno

Dana 06.12.2015. godine na drugu nedjelju došašća posjetili smo uz pratnju odgojitelja župu Crno koja je posvećena sv. Nikoli, biskupu. Uz mnoštvo naroda Božjega i štovalaca sv. Nikole svečano smo proslavili sv. Misu koju je predvodio o. Rektor – don Čedomil Šupraha, propovijedao je o. Prefekt don Ante Dražina, a ugostio nas je o. Duhovnik i župnik mjesta don Stanislaw Wielinski. Na kraju misnog slavlja krenula je procesija do župne kuće i zatim oko crkve sv. Nikole kao zavjet koji se već uobičajio čini svake godine na svetkovinu sv. Nikole. Ova svetkovina uvela je ovu župu u Godinu milosrđa, i pozvala na širenje mira i ljubavi, sv. Nikola posebno je uzor u tome koji je kako kaže Crkveno vjerovanje učinio čudo kada je utišao oluju na moru, a zatim kad je svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu.

Kristijan Pajdaković

 

06.12.2015. – sv. Nikola – Katedrala

Na drugu nedjelju došašća 06. 12. 2015. na spomendan sv.  Nikole zaštitnika pomoraca i djece u katedrali sv. Stošije slavila se sv. Misa u čast sv. Nikoli. Na ovoj sv. Misi ministrirali su sjemeništarci. Poslije sv. Mise uputili smo se u svoju blagovaonicu. Tada smo dobili prigodne darove povodom sv. Nikole.

Marcel Subašić

 

06.12.2015. – Sv. Nikola – Župa Kistanje

Na svetkovinu Svetog Nikole nebeskog zaštitnika Kistanja, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić blagoslovio je relikvijar s dragocjenom posudom u kojoj se nalazi „ Manna“ (Myron) sv. Nikole, čudesna tekućina koja izlazi iz svečevih kostiju. Na svečanoj koncelebraciji sudjelovali su i dva zadarska sjemeništaraca Mario Karadakić i Mario Glasnović.

Mario Glasnović

 

Studeni/prosinac 2016 – Pripreme za predstavu „Dives in misericordia“

Tradicionalno svake godine uoči blagdana Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije sjemeništarci pripremaju predstavu za svećenike, roditelje, profesore, te kolege i kolegice iz škole. Svi nazočni vide kako sjemeništarci lijepo odglume svoje dijelove i unesu se u predstavu, no kako dođe do tog? O. Duhovnik u suradnji s maturantima napisao je predstavu po enciklici sv. Ivana Pavla II. „Dives in misericordia“. Nakon podjele uloga počele su vrijedne pripreme za predstavu. No nije sve teklo glatko! Bilo je itekako problema i poteškoća, ali uz Božju pomoć i međusobnu bratsku suradnju uspjeli smo  izvesti ovu predstavu i zadiviti ponajprije nazočne, a onda i sami sebe.

Matej Lučić

 

 1. prosinca 2015. – Predstava

 

U ponedjeljak 7. prosinca 2015. u 19 h u dvorani sjemeništa „Zmajević“ održala se predstava  pod nazivom „BOGAT MILOSRĐEM“. Ona se održava svake godine dan prije Bezgrešnog začeća. Predstava se temelji na enciklici svetog Oca pape „Dives in Misericordia“. Na predstavi su bili pozvani svi ljudi dobre volje. Predstavi su nazočili i roditelji sjemeništaraca. Ponajviše je bilo svećenika, profesora i učenika naše Klasične gimnazije Ivana Pavla II.. Također, na predstavi je nazočio otac nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je na kraju predstave uputio par riječi zahvale svima koji su bili na predstavi. No, prije njega je rektor don Čedomil Šupraha održao kratki govor o godini milosrđa koju će sveti Otac papa otvoriti na Bezgrešno začeće BDM.

Krunoslav Grebenar

 

 1. prosinac – Bezgriješno začeće Blažene Djevice Marije

Osmog prosinca ujutro nas je probudila melodija Ave Maria i odmah ujutro nas je podsjetila što toga dana slavimo. Bezgrješno Začeće je svetkovina koju posebno slavimo budući da Blaženu Djevicu Mariju štujemo i slavimo kao zaštitnicu, kako našeg tako i svih sjemeništa.  Nakon svečane pjevane jutarnje molitve i doručka počeli smo pripreme za svetu Misu koju je predvodio o. Nadbiskup mons. Želimir Puljić. Svetoj Misi su prisustvovali, osim sjemeništaraca, neki profesori i djelatnici naše škole Klasične gimnazije, brojni svećenici te cijeli 2.a razred sa svojom razrednicom s. Viktorijom. Nakon svečane Svete Mise gdje je o. Nadbiskup pozdravio okupljene i od sveg srca sjemeništarcima čestitao blagdan te malo bolje pojasnio obraćenje koje počinje već u  našim srcima i našim prihvaćanjem problema te suočavanje s istim. Nakon svete Mise sjemeništarci su zajedno s odgojiteljima, ostalim svećenicima te o. Nadbiskupom imali ručak i druženje. U pjesmi i smijehu objedovali smo i razišli se svatko na svoju stranu obnovljena duha i radosna srca.

Matej Lučić

 

 1. prosinca 2015 – Treća nedjelja došašća

Dana 13. prosinca 2015. godine na jutarnjoj svetoj Misi u katedrali koju je predslavio župnik don Josip Radoica Pinčić bili su sjemeništarci Mato Puljić, Mario Karadakić, Antonio Oltran i Marko Brzović. U svojoj propovijedi don Rade je naglasio važnost milosrđa i pozvao nas da činimo kroz godinu milosrđa, a i nadalje djela milosrđa. Na kraju svete Mise djeca, mladi, a i oni stariji dobili su od svete Luce darove koje smo bratski podijelili.

Marko Brzović

 1. prosinca 2015 – Otvorenje Svetih Vrata

Obred otvaranja jubilejske Godine milosrđa za Zadarsku nadbiskupiju na treću nedjelju došašća, 13. prosinca, okupio je više tisuća vjernika pa tako i nas sjemeništarce koji smo svojim služenjem na poseban način sudjelovali u tom velikom događaju. Kratkim uvodom i čitanjem bule pape Franje sve je započelo u crkvi Sv. Marije iz koje smo krenuli prema katedrali. Nakon što je nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić svečano otvorio Sveta vrata predvodio je svetu misu u zadarskoj katedrali sv. Stošije. Na svetoj Misi pjevao je zbor svetog Ivana Pavla II. koji je sastavljen od više župnih zborova. Na kraju svete Mise o. Nadbiskup je svima podijelio svečani blagoslov s potpunim oprostom.

Mate Žilić

 

13.12.2015. – Otvaranje sv. Vrata u Gospićko-senjskoj biskupiji

Na treću nedjelju došašća Gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović je otvorio Godinu milosrđa u katedrali uznesenja BDM u Gospiću. Procesija je krenula od kapelice sv. Ivana Nepomuka prema katedrali. U procesiji su bili predstavnici svakog dekanata koji su nosili zastavu s grbom Godine milosrđa. Koncelebrirali su mnogi svećenici, a ministrirali su sjemeništarci i bogoslovi naše biskupije. Nakon otvaranja vrata obavili smo i obred blagoslova svete vode. Biskup se u svojoj propovijedi dotaknu kako zadobiti oprost grijeha u Godini milosrđa.  Nakon Mise bile su uručivane pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja od Caritasa uz pomoć o. Biskupa.

Mihael Tomić

 

19.12.2015 – Đakonsko ređenje vlč. Mišela Grgurića

Dana  19. 12. 2015. u Korenici je Mišel  Grgurić, gospićko-senjski bogoslov,  polaganjem ruku Gospićkog biskupa  mons. Mile Bogovića primio prvi stupanj sakramenta Svetog reda. Mons.  Mile Bogović je rekao kako je ovo povijesni dan za Korenicu, rodni grad vlč. Mišela Grgurića. Na ređenju su prisustvovali  i  sjemeništarci  Gospićko – senjske biskupije, koji su dio  zajednice u sjemeništu „Zmajević“  Zadar. Nadajmo se da će biti još ovakvih događaja za Gospićko –  senjsku biskupiju, ali i za sve ostale  biskupije širom Hrvatske.

Marcel  Subašić

 

 1. 12. 2015 – Jaslice

Dana 19. prosinca već tradicionalno skupili smo se i počeli raditi Božićne jaslice. Uz budno oko našeg prefekta Ante završili smo jaslice te su bile jako lijepe kao i do sada. Budući da su jaslice jako velike morali smo podijeliti poslove tako su jedni ukrašavali bor, drugi su skupljali mahovinu te radili jaslice, treći prikupljali ostale potrebne materijale.

Krunoslav Grebenar

 

20.12.2015. – Četvrta Nedjelja došašća – Misa u Katedrali

Dana 20.12.2015. u 18 sati  sjemeništarci su prisustvovali misnom slavlju u katedrali sv. Stošije koje je predvodio mons. Želimir Puljić. Neki sjemeništarci su ministrirali, dok je većina svirala i pjevala. U propovjedi je istaknuo važnost Marije u životu svakog kršćanina.

Antonio Oltran

 

23.12.2015. – Odlazak svojim obiteljima za božićne i novogodišnje blagdane

 

15.01.2016- Blagdan svete Stošije
Dana  15. siječnja, na blagdan naše zadarske nebeske zaštitnice svete Stošije, na svečanu koncelebriranu svetu Misu u 11 sati predvodio je nadbiskup mons. Želimir Puljić zajedno sa svojim svećenicima i novoproglašenim kanonicima zadarskog stolnog kaptola. Među njima su i dva začasna kanonika don Stanislaw Wielinski, duhovnik u našem sjemeništu Zmajević, te mons. Juraj Batelja, bivši duhovnik u sjemeništu i postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Stošija nam može biti nadahnuće, da budemo zahvalni, kazao je nadbiskup Puljić. Na misi su u asistenciji sudjelovali i zadarski sjemeništarci te tako uljepšali sveukupnu svečanost.

Mario Karadakić

10.02.2016. – Pepelnica

Dana 10. veljače učenici srednje škole Ivana Pavla II. su prisustvovali na misi koju je ujedno i predvodio ravnatelj  škole don Ante Sorić. U propovjedi  pričao je o trima milostima  koje je stavio nama mladima kao temeljne stvari kroz Korizmu ali i kad Korizma završi :milost, molitva i post. Na misi su prisustvovali i otac duhovnik, župnik katedrale i đakon koji je ujedno naš prefekt. Sjemeništarci u svojim redovnim obvezama asistencijom i molitvom, uljepšali to slavlje. Na kraju mise sjemeništarci su se vratili svojim svakodnevnim napastima: škola i učenje što se u sjemeništu voljelo oduvijek.

Gabrijel Pavlović

Na Pepelnicu u srijedu 10. veljače, misno slavlje i obred pepeljanja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Vid Korizme je borba protiv zlih nagnuća, rekao je nadbiskup u propovijedi, istaknuvši da se uzdržljivošću treba naoružati za borbu protiv duha zloće.

„U borbi se treba oboružati postom i molitvom. Zbog toga je Korizma osobito vrijeme  kušnje i borbe,  poput Kristove u pustinji, gdje ga je zloduh kušao četrdeset dana. Ili teške borbe u Getsemanskom vrtu, kad je Krist radikalno otklonio napast Zloga i prihvatio volju Očevu. Prije toga, ljudskim riječima je rekao, ‘Oče, ako možeš, otkloni ovaj kalež’. A kad je vidio da je to volja Očeva, potpuno se predao. Zato je radikalnim opredjeljenjem prihvatio križ i ispunio volju Očevu“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

Tragove duhovnog boja protiv grijeha i Zloga osjećamo u svijetu u različitim izdanjima, upozorio je mons. Puljić. Ta borba traži budnost, a Korizma podsjeća da se u njoj vjernici služe oružjem molitve, posta i pokore. „Na tom putu, ujedinjeni s Kristom, i mi smo kadri dobrotom oduprijeti se Zlu, istinom pobjeđivati laži te ljubavlju nadvladati zlo i mržnju koja se sve više širi.

Ljubav o kojoj govori Krist mora se pretvoriti u konkretne geste naše naklonosti prema potrebnima i siromašnima. Svake godine na početku Korizme stiže nam takav poticaj i poziv. No, nije smisao da se u korizmenom vremenu odjedanput pretvorimo u socijalno društvo koje pruža pomoć i usluge. To je bit našeg poslanja koje traje cijelu godinu, a u Korizmi je samo intenzivnije.

Antonio Oltran

12.02.2016. – petak

Riječ kolege

Drage kolege,

Ovog puta bih volio govoriti o liturgiji i značenju liturgije u našem životu tj. životu ove prolazne Crkve.

Kao  što je već poznato, liturgija je slavljenje Kristova otajstva posebice njegova vazmenog otajstva. U njoj se označuje i ostvaruje posvećenje svih nas ljudi vršenjem svećeničke Isusa Krista. Liturgija je vrhunac djelatnosti Crkve gdje nas Otac obasipa svim svojim blagoslovima. Sama liturgija dijeli se na istočni i zapadni obred. Unutar istočnog obreda su Sirski i Aleksandrijski tip, a unutar zapadnog su Galikanski i Rimski unutar kojeg je i naš liturgijski obred. O svim bi se ovim tipovima dalo itekako dugo pričati; o njihovom nastanku, razlikama, sličnostima… no ono što je zajedničko svim tipovima jest Trojedini Bog koji je centar liturgije. Jednako tako svaki tip liturgije, draga braćo, zahtijeva ozbiljnost i strahopoštovanje ne samo prema Bogu već i prema liturgijskoj odjeći, glazbi i predmetima. Liturgija zahtijeva bogobojaznost i dostojanstveno držanje što bi značilo da se ne treba uvijek podsmjehivati, cerekati ili u najgorem slučaju rugati pogreškama koje učinimo na oltaru. Isto tako liturgija zahtijeva da svoje misli, osjećaje, riječi i djela usmjerimo prema Bogu, moleći i pjevajući, a ne da za vrijeme liturgije pričamo viceve, nekakva događanja, zovemo druge ili pak ogovaramo druge.

Na kraju, draga braćo, treba misliti da poslije ove prolazne Crkve slijedi trpeća Crkva. Moramo biti svjesni da jedino ako ozbiljno i kao što rekoh dostojanstveno pristupimo liturgiji možemo vrlo brzo dočekati ulazak u Proslavljenu Crkvu  Božju.

Mario Karadakić

 

17.-20.2.2016. – DUHOVNE VJEŽBE U VEPRICU

17.02.2016. – Prvi dan

U srijedu 17.2.2016. godine uputili smo se u Vepric, svetište posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj. Pri dolasku svidjela nam se priroda i svjež zrak koji okružuje svetište. Tamo su nas dočekali i ugostili splitski sjemeništarci sa svojim odgojiteljima. To su bile prve duhovne vježbe na kojima zajedno sudjeluju zadarski i splitski sjemeništarci. Duhovne vježbe vodio je biskup Mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić. Vježbe smo započeli zazivom Duha Svetoga, kojem smo uputili svoje iskrene molitve. Poslije zaziva slijedila je večera nakon koje smo imali prvo razmatranje. Biskup Ratko govorio nam je o slijepom prosjaku Bartimeju iz Markova evanđelja (Mk 10, 46-52). Govori nam kako Bartimej, iako izrugan, omalovažavan i potjeran sa gradskih ulica, ima ogromnu vjeru u Krista, kojeg naziva Sinom Davidovim. Sin Davidov ga pozva i smiluje mu se te mu vrati vid. Usliša njegovu vjeru. Razmatranje smo završili molitvom nakon koje smo dobili zadatak od biskupa, da napišemo sastav na temu “Kako sam osjetio glas: ,,Ustani! Zove te.” Prije spavanja otišli smo u kapelicu gdje smo izmolili povečerje. Kraj dana zaključili smo snom.

Denis Šehić

 

18.02.2016. – Drugi dan

Naš drugi dan počeo je jutarnjom molitvom, zahvalnošću Bogu na mirnoj noći i preporuci Bogu za naš novi dan na Duhovnim vježbama.

Prvo razmatranje nam je bilo o milosrdnom Samarijancu( Lk10, 30-35) kojeg nam je biskup Ratko jako lijepo objasnio i preporučio da pomažemo ljudima u nevolji jer smo i mi pozvani biti milosrdni prema drugom čovjeku. Nakon ovog razmatranja bilo je klanjanje koje je predvodio prefekt don Ante uz pratnju osobnih molitva sjemeništaraca. Uslijedio je ručak nakon kojeg smo imali slobodno vrijeme. Došlo je vrijeme i za drugo razmatranje o izgubljenim sinovima (Mk 9,17-27) u kojem smo svi pojedinačno razmišljali o sebi i o svojim postupcima prema svojim bližnjima. Izmolili smo povečerje nakon kojega smo u tišini i o osobnom razmišljanju otišli na spavanje, da odmorni dočekamo slijedeći dan.

Frane Šindija

19.02.2016. – Treći dan

Dan je započeo kao i prethodni – molitvom. Poslije molitve uputili smo se na doručak. U devet sati imali smo razmatranje na temu Farizejeve i carinikove oznake u kojem je svatko dao svoj doprinos. U jedanaest sati imali smo pobožnost križnog puta , te su svi sjemeništarci sudjelovali , potom je bio ručak. Nakon malo odmora , slijedila je sv. Ispovijed i klanjanje. Iza klanjanja biskup ja održao još jedno vrlo poučno razmatranje pod nazivom Izgubljeni mladić. U šest sati imali smo Svetu Misu. U propovijedi biskup je govorio o bl. Alojziju Stepincu. Nakon Svete Mise bila je večera, te smo kao i inače dan završili molitvom.

Ivan Martić

21.02.2016. – Četvrti dan

 

Premda su se neki ustali ranije, službeno ustajanje bilo je u 7:00 sati, nakon čega je u 7:30 usljedila pjevana jutarnja. U 8:30 smo doručkovali te se nakon doručka uputili na duhovno razmatranje koje je i dalje vodio mons. Ratko Perić. Indvidualni rad potaknuo nas je na dublje poniranje u Biblijske testove. Razmatrali smo o talentima, te smo pokušali odgovoriti na 5 postavljenih pitanja, nakon čega su 2 sjemeništarca među kojima je i naš Ivan Martić dobili krunicu. Na kraju razmatranja usljedilo je potpisivanje knjige “Isusova majka”. Sveta Misa bila je 11:00 sati. Po završetku svete mise svi zajedno smo se uputili na ručak, gdje smo zapjevali, dobili ponešto više “tereta” za povratak, te se uputili doma.

 

Mario Mršić

 1. veljače 2016 – subota

Susret  ministranata u sjemeništu Zmajević

Kao i svake godine, tako i ove, u korizmi naš duhovnik don Stanislaw Wielinski organizira susret ministranata zadarske nadbiskupije.  Prvi na redu su bili benkovački i zemunički dekanat. Ministranti  iz župe Crno(2),  Zemunik(4) te Perušić(2)  boravili su u našem sjemeništu. Okupljanje je počelo već u 10 sati u svečanoj dvorani. Uvodnu riječ uputio je organizator, dok povijest sjemeništa ispričao don Ante Dražina, prefekt . U 13 sati slijedio je ručak  u velikoj blagovaoni  zajedno sa sjemeništarcima. Nakon ručka, pod vodstvom Marka Brzovića, Antonia Oltrana te Krunoslava Grebenara ministranti su odigrali samo prvo poluvrijeme prve utakmice. Naime, kiša je prekinula igru. Nakon propalog nogometa u slijedio je film, a nakon filma kviz za ministrante. Potom uz naš sjemenišni orkestar te zabavljače Matu Žilića i Marka Brzovića ministranti su zaplesali te se pritom jako lijepo zabavili. Nakon Križnog puta uslijedila je večera,  a potom zanimljiv filmski program.

 

 1. veljače 2016 – nedjelja

Dan je započeo svečanom jutarnjom molitvom u našoj kapeli. Jutarnju je predvodio duhovnik. Potom je otac prefekt poveo ministrante u  našu Klasičnu gimnaziju pričajući im pritom povijest škole. Nakon toga, ministrantima je bio ponuđen kratki upitnik o njihovom pozivu- bilo duhovnog  bilo svjetovnog. Na Svetoj Misi, koju je predvodio don Rade Pinčić, sudjelovali su svi ministranti. Nakon Mise slijedio je ručak u velikoj dvorani zajedno sa roditeljima ministranata te nadbiskupom koji je malo zakasnio. Nakon završne riječi oca duhovnika svi su se polako uputili svojim kućama.

Mario Karadakić

 

12.-13. ožujka 2016.

Susret ministranata dugootočkog, ninskog i paškog dekanata

 

 1. ožujka 2016.

Križni put rivom

 

18.–28. ožujka 2016.

Uskrsni blagdani

 

 1. travnja 2016

U Nedjelju Božanskog milosrđa, 3. travnja, sjemeništarci su bili u župi Petrčane. Na poziv ravnatelja Klasične gimnazije i župnika župe Petrčane sjemeništarci su se odazvali i aktivno sudjelovali na Misi sviranjem, pjevanjem i ministriranjem. Nakon svete Mise župnik je priredio ručak u konobi Kraljevski vinogradi gdje smo se svi lijepo okrijepili i ugodno proveli na svježem zraku i kratkoj šetnji oko vinograda. Zahvaljujemo Bogu na lijepom iskustvu i gdje smo svi na okupu i u zajedništvu slavimo Boga na razne načine.

 

9.-10. travnja 2016.

Treći susret ministranata održan je 9. i 10 travnja. Na njemu su sudjelovali ministranti iz župa sv. Filip i Jakov, Bibinje, Kistanje, Sv. Josip Zadar-Plovanija, Zadar-Belafuža i Zadar-katedrala.

 

14.travnja 2016.

Dana 14.travnja 2016. u sjemeništu  je održano bdijenje za duhovna zvanja. Prvi dio programa se odvio u svečanoj dvorani Sjemeništa, u kojem su prikazani dijelovi predstave „Dives in misericordia“ u izvedbi sjemeništaraca. Uz scenski prikaz program je upotpunjen glazbenim nastupima i svjedočanstvima o duhovnom pozivu. Potom se bdijenje nastavilo u zadarskoj katedrali sv. Stošije u kojem je o. Nadbiskup predvodio službu riječi. Tijekom službe riječi imali smo priliku poslušati još dva svjedočanstva u kojima su pozvali sve prisutne na molitvu za duhovna zvanja.

 

 1. travnja 2016.

Dana 17. travnja, točnije, na Nedjelju Dobrog pastira sjemeništarci su zajedno s ostalim pukom imali svetu Misu. Svatko od njih na poseban je način uveličao ovo slavlje. Neki od njih svirajući, drugi pak ministrirajući. Naš duhovnik predvodio je misno slavlje, a službu đakona vršio je naš prefekt. Mi sjemeništarci zajedno sa svojim odgojiteljima, kao duhovna zvanja pokazali smo vrijednost molitve za duhovna zvanja.

Mate Žilić

 

Susret sjemeništaraca 2016. godine

Od 29. travnja do 1. svibnja, susret sjemeništaraca održavao se u zagrebačkom sjemeništu na Šalati. Na susretu je sudjelovalo 120 sjemeništaraca koji su bili iz Travnika, Sinja, Splita, Zagreba i Zadra. Na putu do Zagreba u istom autobusu su bili sjemeništarci Sinja, Splita te Zadra koji su bili vođeni svojim odgojiteljima. I s nama su išli naši odgojitelji v.d. rektor Ante Dražina i duhovnik  Stanislav Wielinski. U autobusu se i pjevalo i navijalo (i za Hajduk i za Dinamo). Nakon duge i iscrpljujuće vožnje konačno su naše utrnule noge stupile pred  zagrebačko sjemenište. Susret je započeo euharistijskim klanjanjem . Dok smo se pomalo upoznavali sa zagrebačkim  sjemeništarcima naš vrijedni rektor je sve držao pod kontrolom, tako da nije bilo nikakvih incidenata. Kako neće biti sve uredu kad ima tako poslušne sjemeništarce! Sljedeći dan svečano euharistijsko slavlje u 11:30 predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, koji nam je savjetovao da čuvamo to što je Gospodin Isus  zasijao u nama. Proveli smo popodne u zajedničkim igrama, a naši hvale vrijedni košarkaši su osvojili treće mjesto, dok se nogometaši nisu baš proslavili. Na kraju dana, domaćini su izveli predstavu pod nazivom “Milosrđe mi je milo“. Sljedećeg smo jutra zajedno sa našim vodičima razgledali grad Zagreb.U 11 sati je bila sveta Misa koju je predvodio rektor  zagrebačkog sjemeništa Domagoj Matošević. Don Domagoj je posebno napomenu o da svoj poziv treba usmjeriti  pravim putem, ispričavši svoj životni primjer. Nakon ručka smo s drugim sjemeništarcima krenuli u svoja sjemeništa. Ovaj se put pjesma nije isticala, već se samo pričalo o pobjedama i događajima. Ali što se tiče pobjeda, Zadrani su bili najtiši.

Gabrijel Pavlović

 

 

 

Drage kolege, ovoga bih puta volio govoriti o svetom Filipu Neriju, malenom i poniznom, ali opet velikom svecu Katoličke Crkve. Rođen je u Firenci 1515. godine. Otac ga je sa 17 godina poslao k svome bogatom bratu nadajući se da će njegov sin naslijediti to bogatstvo. No Filip je već tada pokazivao želju za nečim boljim od običnog novca. Uskoro odlazi u Rim studirati filozofiju. 1554. godine na dan Duhova vidio je Filip kako mu u usta ulijeće plamena kugla, a zatim je osjetio kako mu se grudi naglo šire. Osjećaj unutarnje vatre je bio toliko snažan sa se bacio na zemlju i uzviknuo: „Dosta, Gospodine! Ne mogu više podnijeti!“ Novo mu je srce omogućilo ne samo duhovnu već i tjelesnu toplinu. Kažu da je zimi spavao otkopčan  s otvorenim prozorima. Shvatio je kako se ljubav Božja dobiva ne samo molitvom već i dobrim djelima. Čudesnom privlačnošću ljude za Boga je pridobivao pitanjem: „Pa dragi prijatelju, kad ćemo početi biti dobri?“ Draga braćo mislim da bi on i danas nama postavio isto pitanje. Trudimo li se pomagati drugima kad god je potrebno. Razmislimo malo je li naša pomoć drugima prisilna, zato što me je odgojitelj natjerao ili ponekad i ja sam vidim da mogu pomoći bratu u nevolji.

Mario Karadakić

Dragi kolege!

Blaženi Jakov Zadranin u dokumentima je zapisan kao Ilirski Zadranin, Slaven, Dalmatinac. U kasnijoj talijanskoj literaturi prevladava “da Bitetto” (gradić u kojem je živio i umro). Međutim, svi se životopisci slažu da je bio Hrvat.

Mlad je stupio u Franjevački red u samostanu  sv. Frane u Zadru. Nije bio svećenik, nego samo redovnik. Kad je kustos (zamjenik provincijala) trebao poći na generalni kapitul Reda, Jakov ga je pratio i nakon kapitula zaželio ostati u Provinciji sv. Nikole biskupa (Bari).

Živio je u raznim samostanima, bio čovjek molitve i vrlo marljiv u svojim svagdašnjim poslovima. Radeći u kuhinji i spremajući braći hranu stalno je živio u Božjoj prisutnosti, a sam pogled na vatru, koju je ložio i na njoj kuhao, poticao ga je na razmišljanje o prolaznosti svijeta i o paklenim mukama.

Bio je osobito pobožan Kristovoj muci i Mariji, vršio je pokornička djela, predavao se dugotrajnoj molitvi i kontemplaciji, pa je više puta padao u zanose (ekstaze). Bog ga je još za života obdario karizmama proroštva i čudesa. Sveto je predao svoju plemenitu dušu Gospodinu 27. travnja 1490. godine u samostanu u Bitettu, nedaleko Barija.

Narod ga je i za života i nakon smrti smatrao svecem i odmah su mu počeli iskazivati štovanje i zazivati ga u svojim molitvama. Sagrađena je posebna kapela u kojoj se čuva njegovo tijelo. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 1700. godine za cijeli Franjevački red. Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a najnoviji Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskoga jezičnog područja donosi tekstove za liturgijsko štovanje blaženoga Jakova.

Antonio Oltran

 

 1. svibnja 2016.

Nin je Marijansko svetište u kojem se svake godine više puta okuplja velik broj vjernika. Temeljeno na svjedočanstvima o Ukazanju Bogorodice, biskup Divnić utemeljio je Blagdan Gospe od Zečeva koji se već 500 godina slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski ukrašene, a vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju pjesme posvećene Djevici Mariji. Nekoliko sjemeništaraca ove godine sudjelovalo je na večernjoj svetoj Misi koju je predvodio vojni biskup Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupom Želimirom Puljićem, biskupom Milom Bogovićem te s mnoštvom zadarskih svećenika. Nakon svete Mise počastili smo se u Baroknoj kući ukusnim pršutom i kolačima.

Mario Karadakić

 

5.svibnja 2016. – SVETKOVINA UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA

Dana 5.svibnja 2016., slavili smo svetkovinu Uzašašća Gospodinova. Bogoslužje u katedrali predvodio je don Josip Radoica Pinčić, a animirao je katedralni zbor, dok su u ministriranju pomogli naši sjemeništarci i katedralni ministranti.

Don Josip nam je u propovijedi približio ovaj sveti dan i pojasnio koliko je on važan za nas kršćane, a uz to Isus Krist svojim Uzašašćem ostavlja nam Duha Svetoga kojeg ćemo posebno proslaviti na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, to nam svjedoče riječi sv. Pisma: „Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje. Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći i rekoše im: Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.“ (Dj 1, 8-11).

Kristijan Pajdaković

 

 1. svibnja 2016.

Na blagdan Gospe Loretske, 10. svibnja, uputili smo se u župu Arbanase, posvećenu upravo Gospi Loretskoj. Ulazeći u prekrasnu crkvu prisjetili smo se priče o nastajanju ove crkve. Predaja kaže da su anđeli stali u Arbanasima da se odmore dok su nosili Gospinu kuću iz Nazareta u Loreto. Kao sjećanje na to, u crkvi stoji veliki, bogato ukrašeni, kip Gospe s Djetetom. Svetu Misu je predslavio uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Dvadesetak svećenika u koncelebraciji je činilo “vijenac misnica oko oltara”, kako je to slikovito rekao kardinal. U propovijedi nas je sve potaknuo na razmišljanje o Gospinom svetom životu. Osobito je govorio ženama, uspoređujući ih s Gospom i upozoravajući na sve njihove grijehe koji njih udaljuju od Gospe, ali i cijeli hrvatski narod od Boga. Majke su te koje odgajaju djecu u duhu kršćanskog nauka, stoga moraju biti prave nasljedovateljice nebeske Majke. Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija kroz mjesto te prigodni domjenak.

Zvonimir Rezo

 

 1. svibnja 2016.

Dana 13. svibnja, na blagdan Gospe od Zdravlja, sjemeništarci su zajedno sa svojim odgojiteljima sudjelovali na molitvi sv. krunice, a potom i na svetoj Misi u crkvi Gospe od Zdravlja. Zbog vremenskih neprilika nije bila procesija od crkve Gospe od zdravlja do katedrale, pa je sveta Misa zbog toga održana u Gospinoj crkvici. Svetu Misu predslavio je naš o. Duhovnik, a koncelebrirao je katedralni župnik. Na Misi je propovijedao o. Prefekt koji nas je jako dobro uveo u sam blagdan i potaknuo nas da uvijek budemo vjerni Mariji preko koje ćemo ostati uz Isusa jedinog smisla našega života na Zemlji.

Marko Brzović

 

 1. svibnja 2016. – Duhovi

Dana 15. svibnja 2016.,  u zadarskoj katedrali sv.Stošije  održana je sveta Misa i sveta Potvrda koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić . Silazak Duha Svetog dogodio se pedeset dana nakon uskrsnuća Isusa Krista. Od tuda i izraz Blagdan Pedesetnice, Pentekoste itd. Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve” budući da Djela apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”.  U propovijedi, nadbiskup je istaknuo važnost Duha Svetoga u životu svakog kršćanina. Također je poticao mlade tj. krizmanike da ostanu vjerni nasljedovanju Krista koji se treba proslavljati u našim životima, još je istaknuo važnost pečata Duha Svetoga (ulje sv. krizme) po kojemu mi postajemo punoljetni članovi Crkve.

Antonio Oltran

 

 1. svibnja 2016.

Dana 8. svibnja sjemeništarci su zajedno sa svojim prefektom don Antom Dražinom bili u posjeti župi Srca Isusova na Voštarnici. Tamo nas je lijepo ugostio župnik fra Gabrijel. Misno slavlje smo uzveličali svojim ministriranjem, pjevanjem i sviranjem. Cjelokupna nas je zajednica srdačno primila. Fra Gabrijel nas je potaknuo svojom homilijom da nastavimo svoj put s Kristom jer je to zvanje za hrabre i odabrane. Nakon svete Mise, fra Gabrijel nas je počastio s kolačima i sokom koje je spremila vrijedna časna sestra iz Livna. U sjećanju nam ostaje šaljiva rečenica, nakon što smo odbili kavu fra Gabrijela: “Kakvi su to sjemeništarci koji ne piju kavu“. Nakon zanimljivog i veselog druženja vratili smo se našim sjemenišnim obvezama.

Luka Martić

 1. svibnja 2016.

Dana 22. svibnja 2016. sjemeništarci su sudjelovali na svetoj Misi u crkvi svetog Šime u Zadru. Misno slavlje predvodio je župnik don Josip Lenkić zajedno sa sjemenišnim odgojiteljem don Antom Dražinom. Don Josip Lenkić je održao poučnu propovjed u kojoj je istaknuo veličanstvo Presvetog Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetoga.

 

Mario Glasnović

 

 

 1. lipnja 2016.

Dana 5. svibnja, sjemeništarci su se uputili na župu sv. Filipa i Jakova u istoimeno mjesto. Srdačno nas je dočekao župnik don Tomislav Dubinko s kojim smo proslavili svetu Misu. Propovijedao je naš o. Prefekt. Sjemeništarci su svetu Misu animirali sviranjem i ministriranjem. Nakon ručka, iskoristili smo sunčano vrijeme i okupali se u moru.

Zvonimir Rezo

 

 1. lipnja 2016.

U srijedu, 8. lipnja 2016., maturanti su upriličili svečani oproštaj od sjemeništa. Organizirali su zanimljiv program o protekloj godini i njihovom boravku u sjemeništu. Pozvali su svo osoblje koje im je pomagalo u sjemeništu na razne načine. Darovali su odgojiteljima prigodne poklone, kao što su i odgojitelji njima. Druženje se nastavilo u blagovaonici, gdje se uz mnogo hrane i pjesme opraštalo do dugo u noć.

Zvonimir Rezo

 

15.07.2016

Dana 15.07.2016 god. radosno smo se okupili u sjemeništu gdje su nas dočekali naši odgojitelji sa tri nova člana koja dolaze u jesen u našu malu zajednicu. To su: Duje Bobić iz katedralne župe sv. Stošije, Toni Perinić iz Vrsi te Ivan Santini s Belafuže. Nakon upoznavanja prisustvovali smo sv. Misi koju je predvodio naš prefekt, mladomisnik don Ante Dražina. Nakon sv. Mise otišli smo na ručak i uputili smo se u Seline, malo mjesto pokraj Starigrada. Na pola puta preko Masleničkog mosta dočekala nas je prometna gužva i strahovita bura. Konačno, nakon zamornog puta stigli smo na odredište. Hitro smo se raspakirali, a u međuvremenu naš duhovnik je spremao svoj specijalitet “Pašta sa pomidorima”. Nakon napornoga ali radosti ispunjenog dana otišli smo na počinak.

ANTONIO OLTRAN

 

U subotu 16.07.2016., dan nakon što su počele kolonije u Selinama, počeli smo slavljenjem Boga jutarnjom svetom misom koju je predvodio naš prefekt don Ante Dražina, koji je ujedno i ovogodišnji mladomisnik. Kako je toga dana puhala jaka bura i kišilo je, kupanje na moru smo zamijenili društvenim igrama i gledanjem filmova, i naravno pomnim slušanjem duhovnikovog nagovora koji je održan u prijepodnevnim satima.

Kruno Grebenar

 

U nedjelju 17.07. nakon jutarnjeg druženja sudjelovali smo na sv. Misu s narodom. Sv. Misu je predvodio don Ante Dražina, dok je župnik don Marinko Jelečević koncelebrirao. Popodne smo proveli igranjem društvenih igara te šetnjom oko cijelog mjesta.

 

 

U ponedjeljak 18.07. ustali smo u običajno vrijeme i u 8 sati smo imali jutarnju sv. Misu koju je predvodio duhovnik don Stanislaw, a koncelebrirao prefekt don Ante. Nakon Mise obilno smo doručkovali i odmorili, a nakon toga započeli sa radnom akcijom čišćenja dvorišta radi nereda uzrokovana burom. Nakon napornog rada župnik Marinko je donio ručak, a za desert se zahvaljujemo brižnim župljanima. Oko 15 sati smo po prvi put nakon neobuzdane bure otišli na more i odvažili unatoč hladnoći. Predvečer oko 19 sati otišli smo na prijedlog duhovnika na šetnju na brdo oko Selina. Pogled je bio izvrstan i isplatilo se. Na koncu dana pogledali smo film i otišli na počinak.

 

19.07.2016
Dan smo započeli svetom misom u 8 sati koju je predvodio prefekt don Ante Dražina uz koncelebraciju don Stanislava, duhovnika. Nakon Mise smo obilno doručkovali te krenuli na plažu. Kao i svaki dan župnik nam je donio ručak i svi smo zajedno ručali. Nakon ručka smo se kratko odmorili te opet krenuli na plažu. Nakon plaže smo spremali večeru od morskih plodova koje je izronio don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije. Navečer smo posjetili župnika don Marinka koji nas je lijepo primio.

Toni Perinić

 

Posljednji dan naših kolonija, 20.07., proveli smo na takozvanom „Fotosafariju“ koju je organizirao župnik. Vožnju džipovima preko Velebita sve do rijeke Zrmanje kojom nas je častio vlasnik hotela Rajna u Starigradu teško da ćemo lako zaboraviti. Vidjeli smo sve ljepote naše Planine. Na kraju dana smo svratili do župnika u Starigrad na pizzu te se vratili svojim obiteljima puni dojmova.