1. LIKOVNA KOLONIJA “ZMAJEVIĆ”

 

Prva likovna kolonija ‘Zmajević’ završena je u svom trodnevnom održavanju u nedjelju 28. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

To je dosad još na takav način nikad održani duhovno – likovni susret trideset vrhunskih umjetnika iz Hrvatske i BiH koji su održali koloniju u sjemeništu i  njegovoj baštini darovali sedamdeset radova koje su slikali u dvorištu i dvorani sjemeništa. Voditelj kolonije bio je akademski umjetnik Mate Ljubčić, prof. likovne umjetnosti u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar. Ideja za takvim jedinstvenim događajem inicijativa je prof. Ljubičića koja se javila u razgovoru s rektorom sjemeništa don Antom Dražinom, u želji da se zidovi vrijedne zgrade sjemeništa ispune autentičnim umjetničkim radovima prepoznatljivih akademskih potpisa.

„Svrha kolonije  primarno je slavljenje Boga kroz umjetničko stvaranje, promoviranje svećeničkog poziva i svećeništva uopće. Događa se u sjemeništu i na taj način sjemenište se otvara prema svijetu. Treća razina je uređenje unutrašnjosti sjemeništa, da se podigne na veću razinu. Svi su ti radovi na čast i ukras kući, ali i svima koji budu dolazili i pohodili sjemenište“ rekao je rektor don Ante, u zahvalnosti Bogu i umjetnicima na darovanom pohodu i stvaranju s ciljem da se sve čini na Božju slavu, ali i promiču svećeništvo i duhovna zvanja uopće.

Sudionike je prvog dana održavanja kolonije u petak 26. svibnja pozdravio i na sudjelovanju zahvalio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Podsjetio je na velikog papu, sv. Ivana Pavla II., „zaljubljenika umjetnosti koji je i sam bio umjetnik, pjesnik, glumac; imao je poseban osjećaj za svijet umjetnika“ rekao je nadbiskup, istaknuvši papinu misao iz njegovog Pisma umjetnicima da „nitko bolje od umjetnika ne može osjetiti titraj Božjeg stvaralaštva kad pogleda na djelo svojih ruku“.

„To je neopisivo riječima, ali se može doživjeti, osjetiti. Blago vama koji ste u tom svijetu i osjećate titraje. Božja knjiga s križem nadahnjuje našu zemaljsku knjigu. Mi, razapeti između neba i zemlje, nekad smo pod pritiskom zemaljskoga, ne vidimo iznad sebe. Umjetnici su ljudi koji imaju osjećaj za  iznad, doživljavaju i to pretvaraju u djelo. Čuli su u svojoj duši, u mašti su bili otvoreni prema gornjoj, nebeskoj knjizi i harmoniji. Pod utjecjem nebeskoga, pustili su da to nađe odraza u njihovoj duši i djelu“ rekao je mons. Puljić, dodavši da su slike, note, kipovi veličanstvena djela, plod nadahnuća u datom trenutku.

Poželio je umjetnicima da im vrijeme kolonije bude prigoda da što više osjete titraje koji dolaze, potiču ih, nadahnjuju i pretvaraju se u djelo.

Sudionici kolonije su Mate Ljubičić (Zadar), Ana Marija Botteri Peruzović, Hrvoje Marko Peruzović, Karin Grenc, Boris Šitum i Sanja Taraš Praničević (Split), Anto Mamuša i Zdenko Jurišić (Novi Travnik), Ilija Kegelj, Dario Pehar i Nikolina Gvozden (Mostar), Ante Brkić (Čapljina), Antonio Džolan (Bugojno), Mišo Baričević i Josip Škerlj (Dubrovnik), Mirjana Barbarić i Ivona Stojić (Međugorje), Anđelko Mikulić  (Široki Brijeg). Iz Zadra su sudjelovali Antun Boris Švaljek, Dragan Jelavić, Silvijana Dražović, Ines Jurin, Barbara Ivković, Ane Denona Kaćunić, Mateo Kaćunić, Dino Surać, Tomislav Košta, Boris Žuža, Karolina Čulina i Miljana Ćavar Radić. Josip Botteri Dini nije mogao doći jer radi mozaik u crkvi u Sesvetama, ali je poslao svoju sliku da uljepša prostore sjemeništaraca.

Prof. Ljubičić je istaknuo kako su se svi umjetnici rado i sa zadovoljstvom odazvali. Sjemenište im je osiguralo boravak u svojoj zgradi i obroke, platilo put i kupilo potreban materijal za slikanje, a zauzvrat su dobili višestruko darovanu vrijednost dragocjenih vrhunskih umjetničkih radova.

Slikarica Ana Marija B. Peruzović je rekla:

„Sjemeništarci su bili divni prema nama, nadahnuli su nas da radimo sa srcem i dušom, pjevali su nam jednu večer. Pitaju nas što treba, prava su duša. Sjemenište je prostor u kojem osjećate puninu duše svih koji su tu došli svojom voljom, izborom, poslanjem i pozivom od Boga. Tako se i mi osjećamo pozvani doći, biti s njima nakratko kao dio nekog nebeskog svijeta. Tu skupa s njima osjećate se bliže nebu. Imaju čiste duše, vesele, pune ljubavi pa to i nas zaokupi dok smo tu. Odišu zajedničkom vjerom“. Botteri Peruzović je naslikala nebesku kraljicu, Gospu, koja je ujedno i zaštitnica sjemeništa. „Gospa je zaštitnica, da bude blizu svima koji joj se žele moliti u sjemeništu. Neka im bude bliska u svakom njihovom trenutku sumnje, patnje, udaljenosti od doma i od vlastitih majki. Neka im Marija bude utjeha“ rekla je Peruzović.

Uz poziv kolege Ljubičića, umjetniku Anti Mamuši sjemenište je bio dodatni poticaj za sudjelovanje. „Obogatio sam se duhovno radeći i družeći se s kolegama. Evocirali smo uspomene, mnogi napreduju u svom radu. Bilo je predivno. Obično dođem s pripremom koji ću motiv raditi. Motiv je uvijek Isus Krist, samo je bitno koji prizor iz Kristovog života. Kad sam došao, razmislio sam, meditirao i osjetio taj poziv da slikam Krista. Kao da mi Krist kaže, ‘Pa slikaj, što čekaš’. Naslikao sam tri lika Krista: u Getsemaniju, koji umire i uskrisava. To je priča o Kristu kroz njegove portrete. Uvijek ostaje puno toga raditi, kad je Krist u pitanju“ rekao je umjetnik Mamuša.

U nedjelju 28. svibnja sudionici kolonije sudjelovali su na misnom slavlju u katedrali sv. Stošije. Imali su prigodu i za razgledavanje povijesnih znamenitosti na poluotoku, a zaključno je u prostoru sjemeništa održana izložba sedamdeset umjetničkih radova nastalih na koloniji.

Ines Grbić