29.04.-01.05.2017. – SUSRET SJEMENIŠTARACA CRKVE U HRVATA U TRAVNIKU

Svake godine se tradicionalno održava susret sjemeništaraca Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je ove godine susret održan u Travniku.

Dana 29. travnja u jutarnjim satima uputili smo se iz Zadra po svoje kolege iz Splita, te nakon što smo njih pokupili zajedno smo išli u Sinj, te smo se svi zajedno uputili put Travnika. Dok smo putovali pratilo nas je vedro raspoloženje, uz to divili smo se prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Stigli smo oko 6 sati i nakon raspremanja imali smo večernju molitvu i naposljetku večeru. Iza toga je uslijedilo druženje s ostalim sjemeništarcima i na kraju smo dan zaključili s euharistijskim klanjanjem.

Drugi dan našega susreta započeli smo sa doručkom u  u sjemenišnoj blagovaonici. U 7:00h ukrcali smo se u autobus i uputili se u sjemenište „Visoko“. Nakon razgleda sjemeništa uputili smo se u Goražde. Tamo smo vidjeli gdje su Drinske mučenice stradale. O njihovom životopisu smo dosta saznali tijekom puta. Kada smo došli u Goražde vidjeli smo prozor odakle su skočile i mjesto gdje su bile bačene u rijeku Drinu. Svi sjemeništarci su se okupili kod njihovog spomenika te izmolili litanije i molitvu za proglašenje svetima. Od tamo smo krenuli putem Pala gdje smo imali sv. Misu koju je predvodio travnički rektor don Željko Marić u suslavlju sa drugim odgojiteljima. Nakon sv. Mise okrijepili smo se te pošli na mjesto gdje je nekada bio samostan u kojem su boravile Drinske mučenice. Zatim smo se uputili u Sarajevo na bogoslovni fakultet gdje smo imali susret s kardinalom Vinkom Puljićem. Kardinal nam je objasnio odnos vjere i Hrvata u Bosni i Hercegovini te nas pobliže upoznao sa bogoslovijom. Poslije ovog susreta uputili smo se natrag u sjemenište gdje smo imali večeru. Poslije večere smo ostali u društvu te smo dočekali zagrebačke sjemeništarce i otišli spavati.

Jutarnju svetu Misu predvodio je don Ante Meštrović te se u propovjedi osvrnuo na svećenički poziv. Poslije Mise smo imali mogućnost vidjeli krunicu sluge Božjeg Petra Barbarića i pomolili se pred njegovim grobom. Sišli smo i u podrum gdje je dosta vremena bilo njegovo tijelo. Poslije doručka uslijedilo je predstavljanje sjemeništa . Mi smo odsvirali pjesmu „Božja ljubav, Božja snaga“ te kroz prezentaciju ukratko opisali sjemenište. Predstava koju je splitsko sjemenište izvelo ostavilo je jako lijep dojam. Slijedilo je nešto što se s nestrpljenjem čekalo, a to je bilo izvlačenje skupina za sportska natjecanja te sami turniri. Dvorana u kojoj su se turniri odvijali orila se srčanim navijanjem posebno u finalu ,u kojem smo igrali mi sa Zagrebom. Pobjeda  nam je zamalo izmakla u penalima. Naši košarkaši su ostali kolegijalni te također osvojili 2 mjesto. Nakon večere polako smo uz pjesmu krenuli put Zadra i došli smo oko ponoći spavajući u autobusu.