POSJET HERCEGOVINI I ŽUPI KRUŠEVO – 17.-19.03.2017.

 

Dana 17. ožujka negdje poslije ručka oko 3 sata zajedno sa svojim rektorom i duhovnikom zaputili smo se u Kruševo, BiH. Oko 19 sati stigli smo u Međugorje gdje smo prenoćili do sljedećeg jutra u pansionu Miracolo.

U nedjelju nakon ustajanja i doručka u Međugorju došli smo u Kruševo. Od tamo smo počeli kratki obilazak Hercegovine preko Studenaca , Stoca i  Rotimlje pa do Bune pa opet u Kruševo. Svi su nas župnici lijepo dočekali, prepričali nam ukratko povijest župe te nas i počastili. Nakon što smo došli u Kruševo imali smo kratku probu za našu predstavu o nadbiskupu Čuli koju smo morali ovoga puta prilagoditi novoj pozornici. Uglavnom  bilo je nekoliko smiješnih situacija i tu je naravno glavi lik bio domaćin župe Stipe Gabrić (hodža). Poslije probe spustili smo se do susjeda gdje smo ručali i jahali na njegovim konjima, bilo je i tu smijeha posebno kada je jedan maturant preskočio kobilu ili kad je rektor jahao. Obitelj koja nas je dočekala je bila prekrasna obitelj posebno sa svojim unukom. Kad smo se s njima pozdravili ubrzo je slijedila trema jer je ostalo još samo sat vremena do predstave. Kako bi se najbolje odmorili imali smo sv. Misu u 18:30 gdje su svečano i višeglasno pjevale cure iz župe, a na sv. Misi su bili i naši roditelji.  Do predstave je ostalo još nekoliko desetaka minuta i nakon kratke molitve i blagoslova duhovnika predstava je počela i sve je hvala Bogu završilo odlično sa velikim pljeskom i zahvalnicama. Predstavu su pratili dvojica biskupa: varaždinski i mostarsko-duvanjski. Nije bilo rajčica ni jaja tako da smo dobro prošli. Pozdravi i zagrljaji rodbine je uobičajena scena sjemenišnog života nakon koje smo otišli natrag u Međugorje na počinak.

U nedjelju smo se nakon doručka vratili u Kruševo. U župnoj crkvi jutanu sv. Misu predvodio je o. Rektor dok je o. Duhovnik propovijedao. Mi smo naravno animirali slavlje sviranjem i pjevanjem. Uz osmjeh smo otputovali u župu Iliće u Mostaru i prisustvovali svetoj Misi na kojoj se taj dan na svečan način obilježio Tjedan solidarnosti s Crkvom u BiH organiziran od strane Hrvatskog Caritasa. Misu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, a koncelebrirali biskup Ratko Perić i naši poglavari. Poslije Mise smo imali mali domjenak i zapjevali smo nekolike pjesme ispred crkve i uputili smo se prema Humu i veličanstvenom križu koji čuva Mostar. Pogled s Huma na Mostar je prekrasan prizor. Grad je lijep jer su ljudi dali svoje živote braneći grad pred Turcima i Domovinskom  ratu. Hvala don Ljubi i župljanima što su nas lijepo dočekali, ugostili i ispratili. Lijepo je kad vidiš svoj narod koji se nije predao čak i u ovom vremenu.