DUHOVNE VJEŽBE U BAŠKIM OŠTARIJAMA (2.-5.3.2017.)

DSC03541

Dana 2.3.2017. s rektorom smo se uputili su prema Baškim Oštarijama. Na odredište smo stigli oko 18 sati nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga. Voditelj duhovnih vježbi je mons. Zdenko Križić Gospićko-senjski biskup. Navečer je održan uvodni nagovor. U tom nagovoru, govorili smo o autentičnosti poziva i pouzdanju u Boga. Dan smo završili zajedničkim povečerjem.

Drugi dan duhovnih vježbi  započeli smo jutarnjom molitvom nakon koje je bilo prvo razmatranje mons. Zdenka Križića. Imali smo tri razmatranja u danu, a tema je bila Božji poziv. Između svakog razmatranja imali smo dosta vremena za razmišljanje u šutnji, okruženi prekrasnom prirodom. Mons. Križić u svojim razmatranjima rekao da je potrebno prihvatiti žrtve te da je zadatak pozvanog da ֦ vidi kako Bog vidi“. Samo onaj koji je spreman prihvatiti sebe sa svim svojim darovima bit će spreman prihvatiti i poziv. Prihvaćajući sebe, mi rastemo. Također je naglasio da tko zavidi darovima koje nema, nikad neće razviti svoje darove, jer Bog nas je htio različite i svatko je posebno od Boga voljen. Dan smo zaključili sv. Misom i križnim putem.

Treći dan duhovnih vježbi započeli smo jutarnjom molitvom. Poslije doručka imali smo peto razmatranje sa biskupom Križićem. Biskup je naglasio važnost svakodnevne provjere poziva i dobre motivacije za našu daljnju službu. Nakon što smo u šutnji razmišljali o svemu što je biskup rekao izmolili smo krunicu zajedno sa ocem Rektorom. Nakon ručka bilo je još jedno razmatranje u kojem je biskup rekao točke za svakodnevnu provjeru poziva. Poslije svečane sv. Mise i večere uslijedilo je meditativno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon povečerja smo svi  u šutnji otišli na počinak.

Posljednji dan duhovnih vježbi započeli smo svečanom jutarnjom molitvom. Nakon doručka planirano je i održano završeno razmatranje. Otac Biskup na završnom razmatranju je naglasio da Isusov učenik ne može biti čovjek koji gleda vlastite interese te nam poželio sretan i uspješan ostatak školske godine. O. Biskup predvodio je Svetu Misu u koncelebraciji s o. Rektorom don Antom, i  biskupovim tajnikom vlč. Mišelom. Biskup je na propovijedi istaknuo je da se kušnja razlikuje od napasti. Nakon svete Mise, zajedno smo blagovali, gdje smo na kraju s pljeskom pozdravili kuharice, koje su odlično izvršile svoj posao. Po povratku u Zadar zaključili smo da su nam i ove duhovne vježbe bile odlične i poučljive.

DSC03532

 

 

 

 

DSC03383

 

 

 

 

DSC03241