14.-16.3.(petak-nedjelja) –„OTVORENA VRATA SJEMENIŠTA“– SUSRET U BOGOSLOVIJI U RIJECI

20140316_144922Rijeka 14.-16.2014. Od petka (14.) do nedjelje (16.) sjemeništarci Marko Nakić, Mate Pehar i propedeut Marko Obradović su zajedno s o. Duhovnikom otputovali na vikend u Bogoslovno sjemenište u Rijeku. Duhovnom putovanju i posjetu su se pridružili i studenti teološko-katehetskog odjela u Zadru Mario Mršić i Mario Frković, te srednjoškolci Marko Miočić i Ivan Gruban, oba župa Ražanac. Po dolasku u Rijeku, petak navečer, zajedno smo s o. Duhovnikom srdačno primljeni u Bogoslovno sjemenište gdje su nas dočekali prvotno rektor sjemeništa Sanjina Francetić te par bogoslova. Nakon toga smo se priključili zajedno s bogoslovima, duhovnim poglavarima i pukom najprije križnom putu, potom svetoj Misi, te po završetku euharistijskog slavlja otišli  na večeru. Iza večere imali smo priliku upoznati se s pet bogoslova koji su nam bili dodijeljeni kao mentori u vremenu našega boravka u sjemeništu. Tako smo imali priliku jedni s drugima podijeliti svoja vjerska iskustva; mi svoj razlog dolaska, a bogoslovi svoja svjedočanstva. Nakon zajedničkog druženja svi zajedno smo imali povečerje.

Sljedeći dan imali smo priliku slaviti misu na latinskom jeziku, a nakon doručka smo se uputili u obilazak Rijeke s o. Duhovnikom i nekolicinom bogoslova. Na relativno lijepom danu (nije padala kiša) smo imali prilike posjetiti samostan Družbe sestara Presvetog Srca Isusovog, zatim smo  posjetili kapucine i njihovu crkvu posvećenu Gospi Lurdskoj (crkva gotovo ista kao i ona u Lurdesu), posjetili smo i  glavno riječko šetalište, tzv. Korzo koji se posebice dojmio sjemeništarcima, a svoj obilazak gradu smo završili posjetom katedrali sv. Vida. Nakon ručka, dok se o. Duhovnik molio u odajama gdje je boravio bl. Ivan Pavao II. za svoga boravka u Hrvatskoj 2003., mi smo zajedno s bogoslovima sudjelovali u sportskim aktivnostima, dok je i nekolicina nastavila svoj posjet ostalim dijelovima Rijeke. Pošto je slobodno vrijeme završilo, s veseljem smo se opet okupili večeri nakon koje je uslijedila zanimljiva radionica na kojoj smo promišljali o temi smisla života. Poslije smo svi skupa sudjelovali na klanjanju-povečerje i svetoj krunici.

Zadnji dan, nedjelju, započeli smo jutarnjom molitvom, poslije smo doručkovali i pripremili se za svetu Misu. Na sv. Misi koju je predvodio naš duhovnik don Stanislav Wielinski, o. Rektor je iskoristio priliku i predstavio nas narodu. Poslije mise o. Rektor nas je sve skupa proveo detaljnije kroz riječko sjemenište, a nakon obilaska imali smo čajanku s vrlo ugodnom atmosferom koju je „začinio“ jedan od bogoslova zvani Toni. Naš posljednji susret sa sjemeništem je završio u vrijeme ručka gdje smo se svi skupa pozdravili i zahvalili na radosnom druženju i zajedničkoj pomoći i molitvi. Prije samog odlaska kući par bogoslova nas je odvelo do Trsata, koje je poznato kao hodočasničko mjesto gdje se posebno časti Gospa Trsatska. Konačno, zahvalni Božjoj milosti  koja nam je prije svega omogućila ovo putovanje, oprostili smo se od bogoslova i sjemeništa s dobrim željama i Božjim blagoslovom do nekog idućeg susreta, te se napokon zaputili put Zadra!

Marko Obradović